Anita har sprungit alla Stockholm Marathon

Anita Granberg, 76,  har sprungit alla Stockholm Marathon.
Anita Granberg, 76, har sprungit alla Stockholm Marathon.

Uppdaterad: 29 maj 2018 klockan 14:25

Anita Granberg, 76, är en av två kvinnor som deltagit i alla Stockholm Marathon.
I juni ställer hon sig på startlinjen igen för 40:e gången på rad.
– Det ska bli roligt. Jag är lite stolt över mig själv att jag har varit med i alla år, säger hon.

Men i år är det inte bara den långa distansen som kommer att utmana löparna på under loppet. SMHI:s väderprognos visar på temperaturer på 30 grader och strålande sol när loppet avgör

I år firar Stockholm Marathon 40 år. Men i år är det inte bara den långa distansen som kommer att utmana löparna på under loppet. SMHI:s väderprognos visar på temperaturer på 30 grader och strålande sol när loppet avgör

Några få deltagare har stått på startlinjen alla gånger. En av dem är Anita Granberg, 76, från Vikmanshyttan. Och den förväntade värmen är inget som avskräcker veteranen.

– Nej, jag kommer att springa ändå. Jag laddar genom att dricka en massa vatten hela veckan och sen får man ta det lite lugnare och dricka vid varje vattenstation och ta med en svamp som man kan kyla huvudet med, säger hon och fortsätter:

– Vi är två kvinnor som varit med alla år och sen tror jag att det är tio män så vi är en liten tapper skara som sprungit alla loppen, säger hon.

Aktiv hela livet

Anita Granberg har varit aktiv i hela sitt liv och hade innan Stockholm Marathon startade sprungit ett 33 kilometers lopp tillsammans med sin man i deras hemtrakt. När de hörde att det skulle bli ett maraton i Stockholm så anmälde de sig och de första tio åren sprang de tillsammans.

– Sen ville min man gärna stå och kolla på elitlöparna så han slutade att ställa upp i loppet men jag fortsatte och Sören följer fortfarande med mig varje år och hejar, säger hon.

Sprang på 3:14

De senaste åren har Anita inte satsat på att göra en speciell tid på loppet utan är nöjd med att bara ställa upp och göra sitt bästa. 1987 däremot satte hon sitt rekord på 3 timmar och 14 minuter och det är hon mycket nöjd med.
– Ja, det var en riktigt bra tid. Sen hade jag flera år där jag sprang på runt 3:30 men de senaste åren har det varit tungt. Men man är ju äldre också. Förra året hade jag ont i foten så då kom jag in på runt fem timmar, säger hon.

Håller sig i form

Även om Anita inte springer för att förbättra sina tider så har hon inga planer på att lägga skorna på hyllan.

– Jag gör det för att jag mår bra av det. Jag är 76 år gammal men oförskämt pigg. Jag har åtta barnbarn och tre barnbarnsbarn och jag kan fortfarande vara med och sitta och leka på golvet med de små så jag har inga planer på att trappa av, säger hon.

Hur gör du för att komma i form till loppet?
– Jag har inga rutiner där jag springer ett visst antal mil varje vecka men någon form av rörelse gör jag varje dag. Ibland tränar jag flera gånger på en dag.

Vad tränar du ?
– Jag tränar mycket med Hedemora Träningsverk som är en fantastisk träningsförening. Det blir en del spinning, gympapass, tabata och andra krävande pass och så springer jag en del med hunden. I går tog jag en mil med hunden på morgonen och ett par pass på gymmet under kvällen och dagen, säger Anita.

Men även om Anita tränar mycket så finns det en sak som hon saknar.

– Ja, jag saknar att ha en träningskompis. Det hade jag tidigare. Då var det lättare att komma ut eftersom man bestämde en tid och sen var det svårare att backa ur. Nu kan det bli att man inte kommer iväg eftersom det inte finns en tid att passa.

Äter gröt varje morgon

Några veckor innan loppet satsar Anita lite mer på löpningen men någon speciell kost äter hon inte.
– Sista veckan innan tänker jag lite mer på kosten men annars kör jag på som vanligt med gröt varje morgon. Kvällen innan loppet brukar jag äta lite spagetti säger hon.

I år när loppet hålls för 40:e gången så firar man med en helt ny bansträckning. Hur känns det för dig? Ska det bli kul med variation?

– Jag tycker det är lite både och. Man har ju vant sig vid sträckan och vet var man har problem och var hejarklacken står men samtidigt ska det bli kul med lite variation.

Du har lyckats hålla dig frisk och vara på plats vid varje start. Finns det någon gång du har varit nära att missa loppet?

– Ja ett år så bröt jag fotleden i november och hade lite svårt att komma igång igen men det löste sig och jag kunde genomföra loppet. Annars har jag varit frisk.

Har med sig en stor hejarklack

Precis som tidigare år har Anita med sig en stor hejarklack till Stockholm. Hennes man och deras tre barn med respektive kommer alla att finnas på plats precis som ett helt gäng vänner. Ett av Anitas barnbarn, Viktor Gröning, 27 år, ska ställa upp och springa och hennes dotter Carina Granberg Gröning som i alla år ställt upp och varit med som stöd och coach för Anita kommer precis som vanligt finnas på plats. Carina är ett stort stöd för Anita, hon ger mig massage före loppet, får henne att tänka positivt och fotograferar.
– Det är det bästa, det är så kul att alla kommer och hejar det lyfter en verkligen och ger energi. Jag minns ett år när jag var helt slut men sen såg jag mitt barnbarn som stod och skrek heja mormor och då fick jag en massa ny energi, säger hon.

Fakta Stockholm Marathon

Loppet genomförs den första helgen i juni. Den nya banan går genom alla stadsdelarna Östermalm, Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm, Djurgården, Gamla stan och Södermalm.

Anitas tips till alla som ska springa i värmen

  • Ladda upp genom att dricka mycket.
  • Ta med dig en svamp som du kan kyla ner dig med under tiden du springer
  • Lyssna på din kropp och ta det i det tempot som du klarar av i värmen
Publisert:

LÄS VIDARE