Så äter du före och efter träningen

Maxa effekten med rätt mellanmål

Träning bygger muskler – och muskler bränner fett. Ät rätt före och efter träningspasset, så maxar du effekten!

Du vill gå ner i vikt, och då kan det kännas lockande att dra in antingen på mellanmålet före eller efter träningen. Speciellt om du vill motionera före frukost, eller tränar efter jobbet och ändå snart ska äta middag.

Men det kan straffa sig i längden.

Blir inte lika bra

Visst kan du träna med helt tömda depåer, till exempel före frukost – men skaderisken ökar, och du får sämre ork. En promenad går jättebra – men tränar du mer intensivt är det bäst att äta innan. Annars orkar du inte träna med den intensitet som krävs för att bygga upp musklerna på sikt.

En vanlig myt är att man ska äta kolhydrater före träningen för att orka mer – men vill du gå ner i vikt är det ingen bra idé.

– Vill man bränna fett förlorar man på att äta kolhydrater precis före, eller under, träning. Dricker man en energidryck upphör fettförbränningen direkt, då bränner kroppen nästan bara kolhydrater istället, säger Stefan Branth, läkare, nutritionsforskare och rådgivare åt flera idrottsstjärnor och topplag.

Ladda med balanserad kost

Istället rekommenderar han att man laddar för träningen med en balanserad kost med både kolhydrater och protein. Ett par timmar innan är lagom – se helt enkelt till att inte vara hungrig när passet börjar.

Efter träningen har musklerna brutits ner en aning, och då behövs en snabb påfyllning för att de ska byggas upp igen och för att kroppen ska få en bra chans att återhämta sig. Nu passar det med en kombination av lättupptagligt protein och kolhydrater.

– Välling är jättebra, säger Stefan Branth.

Ät direkt efter passet

Tränar du efter jobbet är det lockande att skippa mellanmålet, eftersom du ändå ska hem och äta middag. Men för muskeluppbyggnadens skull är det ändå bra att äta något litet direkt efter passet – ju snabbare desto bättre.

– Inom en halvtimme ska man fylla på depåerna lite grand. Sedan kan man åka hem i lugn och ro och laga en bra middag, säger Stefan Branth.

Maria Wångersjö

Publisert: