Kvalstersäkra ditt hem

Små spindlar i sängen ger dig eksem, rinnande näsa, och andningsproblem. Tio procent av Sveriges befolkning lider av kvalsterallergi.

Men det finns sätt att undvika problemen.

Många tror att kvalster förkommer i dammtussar. Det gör de inte. De finns däremot i sängar, kuddar, täcken, madrasser, stoppade möbler och andra tjocka textilier. Det är inte kvalstren i sig som orsakar allergi utan det allergiframkallande ämnet, kvalsterallergen, som de producerar.

De vanligaste symtomen som kvalsterallergi ger är luftvägsbesvär, rinnande näsa, nästäppa, nysattacker, rinnande eller kliande ögon och eksem.

Fukten avgör

Hur fuktigt du har det i din bostad är avgörande för hur mycket kvalster det finns.

Det är därför mer vanligt med kvalsterallergi i Syd- och Västsverige. Där är luftfuktigheten högre än i norra Sverige och inlandet.

Det går inte att städa bort allergin. Generellt säger forskare att det sällan finns kvalster i en välventilerad och dammig bostad i Norrbotten, medan det kan finnas gott om kvalster i en välstädad och dåligt ventilerad bostad i Skåne där klimatet är fuktigare.

Trivs i sängen

Allergibesvären är ofta värst på morgonen och kvällen eftersom kvalster trivs bäst i sängen.

Men du kan undvika dina besvär. Tvätta till exempel dina sängkläder i 60 grader minst varannan månad och undvik luftfuktare. Listan nedan ger mer kvalsterkunskap och råd för att undvika besvär.

Kvalsterkunskap

Stoppa in madrass, täcke och kudde i dokumenterat allergentäta skydd.

Bra ventilation kan motverka kvalster. Man kan mäta luftfuktigheten i sin bostad. Ett gammalt knep när det gäller badrummet är att se hur lång tid det tar för imman på spegeln att försvinna. Tar det mer än 15 minuter är det dålig luftomsättning i rummet.

Sängkvalsteallergiker får ofta rådet att undvika dunkuddar. Men undersökningar har visat att syntetkuddar ibland innehåller mer kvalstergren än dunkuddar. Oavsett material måste kuddarna skyddas och tvättas.

Undvik luftfuktare. Ju fuktigare det är i bostaden desto bättre trivs kvalster.

Torktumlare hjälper inte. Även om det blir torrt och varmt så måste det vara 100 grader för att kvalster ska dö och den temperaturen uppnår inte torktumlare.

Ha inte trasmattor på fuktiga underlag

Det hjälper inte att frysa kudden eftersom kvalster finns i hela sängen.

Kom ihåg att sängkvalster trivs i fårskinn som ofta används som spädbarnsfiltar.

Undvik onödig fukt inomhus, som till exempel torkning av tvätt inomhus.

Källa: www.medeca.se

Johanna Edström

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN