Känner du igen 100 kalorier?

Publicerad:
Uppdaterad:

Kolla in livsmedelsguiden

Känner du igen 100 kalorier?
Foto: STEFAN MATTSON
Känner du igen 100 kalorier?

Hur mycket får man för en hundring? Lär dig hålla koll på din energi-ekvation. Ett helt berg med morötter eller fyra ynka paranötter.

Volymerna varierar när vi kollar exakt hur mycket vi får för 100 kalorier.

De flesta av oss vet att det inte är bra att sätta i sig för många kalorier på en dag, då går man upp i vikt.

Energiekvationen, matematiken om din ämnesomsättning, är ju ganska enkel vid en första anblick. På plussidan finns det vi stoppar i oss som innehåller kalorier, i stort sett allt utom vatten. På minussidan står den dagliga driften av din kropp och så all annan fysisk aktivitet som du eventuellt ägnar dig åt.

Stoppar du i dig mer än vad du och din kropp gör av med, ja då får kroppen ett överskott och omvandlar kalorierna till fett.

Rör på dig och ät nyttigt är ett välbekant budskap. Men det krävs mer kunskap än så för att nå eller behålla drömvikten. För även nyttigheter kan ju orsaka överskott i energiekvationen om man inte ser upp. Det gäller att hålla koll, inte bara på kalorier utan också på hur energitätt varje livsmedel är i sig.

Många saknar insikt

Viktklubbs dietist Josefine Jonasson möter ofta människor som strävar efter att leva sunt och hälsosamt. Många personer hon möter saknar insikt om hur energimängden varierar mellan olika livsmedel, även de nyttiga.

Nötter är ett sådant exempel. Det anses nyttigt, och är det också, men i begränsad mängd. Nötter är ju proppfulla med energi, säger hon.

Ett annat exempel är salami, ett gott pålägg som innehåller drygt tre gånger mer energi per gram än exempelvis skinka.

– Gillar man skinka och salami lika mycket så är det ett smart drag att välja skinka som pålägg och på så vis få ned sitt energiintag markant, säger Josefine Jonasson.

Så ta en titt på livsmedelsguiden. Så här mycket får du för en kalorihundring.

Mia Sahl

Publicerad: