Våra vanligaste frågor om pollenallergi

HÄLSA

– och expertens svar

1 av 2 | Foto: Kropp & Hälsas medicinreporter Caroline Hougner.

Allt fler svenskar är allergiska mot pollen – och nu inleds den värsta perioden för alla allergiker.

Här svarar Kropp & Hälsas medicinreporter Caroline Hougner på de vanligaste frågorna kring pollenallergi.

Jag är nästan säker på att jag är allergisk mot pollen. Ögonen kliar och näsan bara rinner. Vad ska jag göra?

– Gå till närmaste apotek och be om hjälp. Där finns en uppsjö receptfria mediciner som hjälper både på sikt och vid akuta problem med ögon och näsa.

Hur vet jag att det inte är en förkylning?

– Vid en förkylning får man ofta gul tjock snuva och andra symtom som halsont och feber. Pollenallergi ger en mer vattnig snuva, nästäppa och nysningar. Ofta kliar det också eller känns irriterat i ögon eller näsa. 

Kan jag ta lite mer medicin än vad som står på förpackningen?

– Vissa läkare hävdar att dubbla antihistamintabletter ger bättre effekt vid stora besvär. Kestine är dock den enda medicin där dubbeldosering är okej enligt bipacksedeln. Tänk bara på att risken för biverkningar också ökar.

Biverkningar? Vilka då?

– Det är inte så vanligt längre, men en del får huvudvärk och kan känna sig trötta, framförallt barn. Många blir även torra i munnen vilket ökar risken för hål i tänderna. Alla som äter allergitabletter en längre period rekommenderas därför borsta tänderna minst två gånger om dagen. Och är man laktosintolerant ska man veta att de flesta innehåller laktos. Tänk också på att antihistaminer kan påverka resultatet om du ska göra ett allergitest. Gör därför ett uppehåll i minst 2-3 dagar före testet.

Det låter inte så allvarligt. Kan det aldrig vara farligt?

– Jo, om levern inte fungerar som den ska bör man rådgöra med sin läkare. I sällsynta fall kan vissa även drabbas av hjärtklappning, allergiska hudreaktioner och en dåsighet som påverkar uppmärksamheten. Det är förstås farligt om man till exempel ska köra bil.

Jag tar både allergitabletter, nässpray och ögondroppar. Men det räcker inte. Kan jag göra något mer?

– Ja, håll fönstren stängda när det är fint väder. Vädra i stället på natten då pollenhalten är lägre. Häng inte ut eller torka kläder ute. Duscha ur håret på kvällen. Även husdjur som varit ute kan duschas. Undvik nyklippta gräsmattor och rökiga, dammiga miljöer.

En del pratar om markozonet. Är det verkligen så farligt?

– Inte om du har lite eller måttliga allergiska besvär. Precis som pollen kan ozonet reta slemhinnorna vilket ger en dubbel effekt. Det är jobbigt - men är inte livshotande.

Kan jag träna som vanligt - trots pollenallergi?

– Visst kan du träna, men kanske inte som vanligt. Springer du utomhus bör du hålla ett tempo som inte får dig att flåsa. Det är också bra att hålla sig till tidiga morgonpass då det inte är lika mycket pollen i luften. Ju mer du andas, desto mer pollen får du i dig och risken för svårare besvär ökar. Är du astmatiker bör du även vara noggrann med att värma upp ordentligt för att minska risken för att luftvägarna drar ihop sig. Viktigast är dock att ta sina mediciner regelbundet.

Hur vet jag vilken slags pollen jag är allergisk mot?

– Det finns olika slags tester du kan göra på en läkarmottagning. Enklast är dock att ta reda på vilka slags pollen det finns mest av när man har som mest besvär. På palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har de en nättjänst som visar vilka pollensorter som dominerar på olika orter. 

Tidigt om våren är det normalt al och hassel som ger problem. I april-maj kommer björken. Fortsätter besvären över midsommar är du troligen allergisk mot gräs och håller det i sig ända in i augusti tål du antagligen inte gråbo heller.

Kan jag ha pollenallergi - trots att jag testat negativt tidigare?

– Ja

Kan jag göra något för att skydda mig och mina barn från att få pollenallergi?

– Risken att få pollenallergi grundläggs de första levnadsåren. Barn som föds en pollenrik vår blir oftare allergiker än andra barn. Störst är risken om båda föräldrarna är allergiska. Om det går att göra något för att minska risken senare i livet tvistar de lärde.

Kan pollenallergi försvinna av sig självt?

– Ja, det är inte ovanligt att besvären minskar med åren och till slut försvinner helt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi