Hälsa

Så farlig är solen

avAndreas Victorzon

Läkaren reder ut begreppen

Hur farlig är solen? Hur skyddar du dig bäst? När ska du kontakta läkare?

Ann-Marie Wennberg, överläkare på Sahlgrenska sjukhusets hudklinik, reder ut begreppen.

FLER ÄN 40 000 fall – om året Basalcellscancer, basaliom, är den vanligaste formen av hudcancer (översta bilderna). Varje år upptäcks cirka 39 000 nya fall, Morgan Alling var en av de drabbade. Underst bilder på malignt melanom, som också drabbar tusentals. Foto: KAROLINSKA SJUKHUSET, BÖRJE THURESSON

– Hur farlig solen är beror på vilken hudtyp man har. Ljushyade, rödlätta bränner sig mycket lättare än mörkare personer. Vår rekommendation är att inte vistas i solen mer än 15–30 minuter mitt på dagen (kl 11–15). Samtidigt är solen också nyttig, exempelvis för produktion av vitamin D som skyddar mot andra typer av cancer.

”Stadig ökning”

Hur vanligt är hudcancer?

– Det är den näst vanligaste cancerformen bland män och tredje vanligaste bland kvinnor. Vanligast formen av hudcancer är basalcellscancer. Varje år upptäcks cirka 39 000 nya fall av basalcellscancer, cirka 3  500 fall av skivepitelcancer och cirka 2 600 fall av malignt melanom.

Och trenden?

– Vi ser en stadig ökning. De senaste decennierna är det en av de cancerformer som ökar kraftigast i Sverige. Vi åker på solresor och solar på ett felaktigt sätt och bränner oss.

Kan börja som sår

När är det dags att kontakta sjukvården?

– Om våra befintliga födelsemärken förändras: växer, ändrar färg eller börjar blöda kan det vara tecken på malignt melanom. Basaliom och skivepitelcancer kan börja som ett sår eller exemliknande rodnad som inte läker och också kanske blöder. Ser man sådana tecken är det lämpligt att uppsöka din vårdcentral.

Hur skyddar man sig bäst?

– Du ska inte bränna dig, inte utsätta sig för solen under för lång tid. Använd kläder. Vistas i skuggan. Använd dig av solkskyddskräm på de delar av kroppen du inte vill ha kläder. Vi brukar säga minst solskyddsfaktor 25.