Vinterns medicintrender

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Så stoppar vi förkylningen i år

Trender märks även på apotekens hyllor.

Se här vad som är inne bland årets förkylningspreparat och

vad vi klarar oss utan ...

INNE

Bafucin

”Still going strong” Smärtlindrande sugtablett med viss bakteriedödande effekt i mun och svalg säljer bra som alltid.

Bisolvontabletter

En slemlösande tablett som löses upp i hett vatten. Nykomling förra året, men har gått som tåget och ersätter allt oftare sin flytande föregångare.

Immolina

Ett nytt amerikanskt naturmedel som ska stärka kroppens immunförsvar så att det står emot förkylningsvirus bättre. Kapslarna består av extrakt från mikroalgen spirulina.

Koksaltsprej

Höstens raket! I stället för avsvällande sprej väljer vi nu vanlig koksaltlösning i sprejform. Och för de allra minsta kommer Otri-babys pipetter

och en nässug med engångsfilter.

Nozoil

Nässprej av ren sesamolja som skyddar näsans slemhinnor från att torka ut och spricka av allt rinnande och snytande. Har blivit superpoppis!

Otrivin comp

Ett nytt receptfritt nässprej som motverkar både rinnsnuva och nästäppa vilket tre av fyra förkylda får. Effekten kommer på en gång och sitter

i upp till sex timmar. Innehåller inga konserveringsmedel.

Röd solhatt

På väg tillbaka. Efter en svacka i samband med Läkemedelsverkets varning för allergiska reaktioner har naturläkemedlet återhämtat

sig och anses inte helt värdelöst. Bara det tas i tid – precis när förkylningen bryter ut.

Strepsils

Sugtablett med viss bakteriedödande effekt. Finns i en mängd olika smaker. Honung och citron står fortfarande högt i kurs.

Värktabletter

Febernedsättande värktabletter vräker vi som alltid i oss så här års.

Zyx

En helt ny halstablett som både lindrar en irriterad hals, verkar bakteriehämmande och till skillnad från övriga tabletter även har antiinflammatorisk effekt. Hård marknadsföring har gjort att askarna på sina håll redan har sålt slut.

UTE

Aromatiska halstabletter

Visst kan det vara gott och lenar lite, men de flesta har nu insett att tabletterna faktiskt inte har mer effekt än vilket godis som helst.

Avsvällande nässprej

Den mångåriga debatten om nackdelarna med långvarig användning av de avsvällande nässprejerna börjar ge effekt. När koksaltlösning nu finns

som sprej väljer många det i stället.

C-vitamin

Från att ha proppat i oss C-vitamin i alla former börjar det gå upp för de flesta att vi faktiskt blir förkylda ändå. De studier som har gjorts ger inget stöd för att det vare sig förebygger eller botar förkylningar. I stället har man upptäckt att de som stoppar i sig stora mängder C-vitamin under lång tid löper större risk att drabbas av njursten och gikt.

Vitlök

Vitlök är en annan vanlig huskur där de vetenskapliga bevisen lyser med sin frånvaro.

Alkohol

Alkohol dövar kanske besvären, men då den frestar på en redan stressad kropp gör den större skada än nytta.

Hostmedicin

Åtminstone de traditionella slemlösande hostmedicinerna är hopplöst ute.

Publicerad:

LÄS VIDARE