Cykla dig friskare!

”Jag får ett helt annat uppvaknande”

Tre timmar i veckan räcker för att minska dödligheten 40 procent enligt en rapport från världshälsoorganisationen WHO. – Tidsmässigt spelar det faktiskt inte så stor roll, säger Jan Skopal, som ställde bilen och började cykla till jobbet i Lund.

Har du mindre än fem kilometer till jobbet? Börja cykla! Du har allt att vinna enligt WHO:s stora undersökning. Utöver de bensinpengar du sparar, blir luften renare och du får ett längre friskare liv.

En medelålders person med en halvmil till jobbet förbättrar sin kondition med 20 procent och halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Motion motar cancer

I en stor studie på 40 708 svenska män som British journal of cancer publicerade i somras kunde man även se att de som gick eller cyklade minst en halvtimme varje dag löpte mindre risk att drabbas av cancer och de som var drabbade av cancersjukdom ökade chansen att överleva med 33 procent.

– Det är första gången vi klart kan visa att regelbunden motion i så enkla och basala former som att gå eller cykla har effekt både på canceruppkomst och prognos, säger professor Alicija Wolk på Karolinska institutet som lett studien.

I Lunds kommun tar man budskapet på allvar och låter bilburna invånare skriva kontrakt om att ställa bilen ett år. Kravet är att man har minst två kilometer till jobbet.

Skrev kontrakt

– Du lovar då att cykla till och från ditt jobb varje dag. I gengäld får du cykelhjälm, reflexväst, regnställ, belysning och en cykeldator, säger Ylva Åqvist projektsamordnare för Hälsotrampet.

Hittills har 209 personer nappat på erbjudandet.

En av dem är Jan Skopal, 50, i Borgeby. Han har 1,5 mil till jobbet på Tetra Pak.

– Jag var nog lite försoffad och såg det som en bra kick att komma igång. I och med kontraktet får man ett åtagande att uppfylla, säger han och tror det var bra att börja under sommarhalvåret.

Byter till dubbdäck

Då hinner man komma in i en rutin innan mörker, regn och kyla tar emot.

– Cykling är ju väldigt väderberoende, så bra kläder är nog viktigast av allt. Själv har jag skaffat riktiga cykelkläder och byter om på jobbet. På vintern byter jag till dubbdäck. Det finns lösningar på det mesta, konstaterar han och ser mest fördelar med sitt nya transportmedel.

– Man får ju ett helt annat uppvaknande och är igång både i kropp och hjärna när man kommer till jobbet. Tidigare hade jag problem med ryggen också. Det är definitivt bättre så länge jag cyklar, säger Jan och tycker sig inte ens förlora tid.

Fortsätter cykla

– Många tänker inte på hur mycket tid de lägger ner på att skrapa rutor, leta parkeringsplats och liknande när de kör bil. Ska du bara en kort bit går det oftast snabbare med cykeln.

I cykelkontraktet ingår att svara på fyra enkäter.

– Vi vill veta hur det går och hur mycket de cyklar. Ett år efter avslutat kontrakt gör vi även en uppföljning för att se om de fortsatt cykla, om deras resvanor förändrats mot tidigare, säger Ylva Åqvist. Liksom Jan Skopal uppger 65 procent att de fortsatt cykla till jobbet varje dag eller några dagar i veckan två år efter starten.

Kilon försvann

Med bättre hälsa på köpet. Av de test som gjordes på de första deltagarna framgår att alla fick bättre kondition, mådde bättre och kände sig piggare. ”Allt känns roligare” tyckte någon, ”Testet var en positiv chock – visade på björnkondition!”, sa en annan, medan flera var tacksamma över att ha gått ner några kilon på köpet.

Publisert: