Mia Törnbloms tia: Vårda dina vänner!
Publicerad 2012-11-15
Vänskap och vänner betyder mycket för de allra flesta av oss.
De kan vara våra glädjekällor, ge oss en känsla av sammanhang och få oss att må bra. Men vänskap är inte alltid givande.
Mia Törnblom tipsar om hur du bäst sköter om dina vänner – och dig själv.
1 HUR HAR DU DET?
Börja med att stanna upp en stund, reflektera över nuet och vänskapsmålen. Hur vill du ha det? Vilken typ av vän vill du vara för andra? Vad förväntar du dig av dina olika vänner?
Först när vi definierat det här för oss själva har vi något att leva upp till, mål att nå och en slags referens till vad vi definierar som vänskap.
Det handlar inte om att mäta vilken vän som är bäst och duktigast, inte heller är det en tävling i att vara så vänskaplig och omtänksam som möjligt. Att definiera sin syn på vänskap är en bra start på goda vänskapsband.
2. VILKEN VÄN VILL DU VARA?
Ansträng dig för att vara den vän som du själv vill vara. Det är en viktig grundregel – som såklart förutsätter att du först funderar över, och definierar, vad du vill ha och vem du vill vara.
3. TÄVLA INTE MED DINA VÄNNER
Jämför dig inte med dina vänner, en god vänskapsrelation innehåller inga tävlingsmoment. Att kunna vara glad för någon annans framgång, oavsett hur läget är för en själv just nu, kännetecknar en god vänskapsrelation. Det gäller även åt andra hållet så klart, vänner bör klara av att finnas vid din sida både när ditt liv går strålande – och när det är tuffare.
4. HA REALISTISKA FÖRVÄNTNINGAR
Man måste inte kämpa ihjäl sig för att hålla liv i en vänskapsrelation. I stället handlar det om att hitta en balans mellan att anstränga sig och framförallt – ha realistiska förväntningar.
Våra liv ser olika ut och i vissa perioder har vi svårare att hitta tid för att ses. Har man till exempel småbarn kan man inte träffas i samma utsträckning som man kanske gjort tidigare.
Många gånger räcker det med ett telefonsamtal för att uppdatera sig lite och känna att man har kontakt och vet en del om vad som händer. Håll förväntningarna på en överkomlig nivå.
5. SLÄPP DET DÅLIGA SAMVETET
Du borde ha ringt, skulle ha hört av dig, men prioriterade annat just då.
Det går inte att hålla i alla vänskapsrelationer med samma stadiga engagemang hela tiden. Saker förändras, vi tvingas alla prioritera annat eller andra emellanåt. Det är fullt normalt.
Att gå runt och ha dåligt samvete för sådant vi borde ha gjort, det tillför faktiskt ingenting till en vänskapsrelation. Bättre då att försöka påverka nuet, och framtiden, så att det blir som vi vill ha det.
6. FLEST VÄNNER VINNER INTE
Vilka behov av vänskap har du? Vad räcker för dig och vad är du nöjd med?
Vissa av oss är mer sociala, vill ha ett stort nätverk omkring oss. För andra räcker det med ett fåtal vänner. Relationerna ska, oavsett hur många vi har, vara lustfyllda. Vänskap ska inte ge oss dåligt samvete.
Vi har olika behov och det är lika rätt att ha en riktig vän som att ha tio. Läs om råd nummer ett, utgå ifrån dig själv och dina behov. Till viss del spelar ju också våra jobb en stor roll, vissa yrken innebär ett stort socialt nätverk, andra jobbar på egen hand och har inte tid med fler vänner än de allra närmaste på sin fritid.
7. NYTTJA DE SOCIALA NÄTVERKEN
Vår informationsteknologiska tid erbjuder sätt att umgås och kommunicera som inte fanns för 15 år sedan. Ett Facebookhej eller ett glatt tillrop via Twitter kan såklart inte ersätta personliga möten och privata samtal. Men de sociala nätverken som vi har tillgång till via våra smartphones och datorer kan hjälpa oss att lättare och tätare hålla kontakt med nära och kära.
Den kontakten blir ett smörjmedel även i vänskapsrelationer, det är helt enkelt lättare att uppdatera varandra om man tagit tekniken till hjälp för att informera sig om varandra emellanåt.
8. ÄR NÅGOT FEL?
Känns något knasigt mellan din vän och dig, våga fråga. Du, är det något som inte stämmer mellan oss? Det är också ett sätt att ta ansvar för er relation.
9. KAN VI FIXA TILL DET?
Känns det som om er vänskap är på väg åt fel håll, var ärlig. Våga säga till din vän, under förutsättning att du vill att vänskapen ska bestå såklart (se 8). Du, det här känns inte bra, kan vi laga det här så att vår vänskap blir hel igen? Att påpeka det som inte funkar, det är att ta ansvar för vänskapen.
10. VÄNSKAP ÄR INTE ALLTID EVIG
Vänskapsrelationer utvecklas med tiden och ibland glider vi åt olika håll – för att vi upplever saker och gör val som utvecklar oss åt olika håll. Ibland glider vi så långt ifrån varandra att vänskapen inte längre känns närvarande, vi vill inte längre vara vänner.
Känner vi att det är dags att gå vidare så har vi rätt till våra känslor. Att hänga fast vid en gammal vän för att man tror att man måste, det är inte vänskap. Vissa vänskapsrelationer rinner ut i sanden, det är helt okej. Vissa relationer tar slut, det behöver inte vara någonting negativt.
Läs fler "Mias tior"
Mia Törnblom