”Jag bryr mig inte om vågen”

Av: 

Ulrika Lundberg

Hälsa

Så ska Erica Johansson hitta vårformen

Stark och snygg!

I vår ska tv-aktuella Erica Johansson komma tillbaka i toppform.

– Jag har hittat ett nytt driv som tystar latmasken i mig, säger hon.

Det är en önskedröm vi alla har. Men. Det går inte att leva på gamla meriter. Inte ens om du är längdhoppardrottning. Passar du passet sväller siluetten. Insikten knockade Erica Johansson, 35, i en provhytt strax innan jul:

– Nä, fasiken, figurnära klänningar sitter inte snyggt längre!

Mammaliv kom emellan

I höstas märkte den före detta elithopparen att något började hända som aldrig hänt förut.

– Jag kände mig inte bekväm i mina kläder. Och då är man ju direkt inne och tallar på självkänslan, det är inte roligt. ”Du är ju inte tjock”, kan man tycka. Nej, det är jag inte. Men knäpper jag byxorna och tar på mig en topp hänger magen utanför. Och jag vill inte ha det så, säger tvåbarnsmamman Erica, som bestämde sig där i provhytten: våren 2009 ska hon komma tillbaka i form.

Första januari gick startskottet. Planen: en mer vältonad kropp, plattare mage och bättre bålstabilitet.

– Jag bryr mig inte om vad vågen säger, det är en fastare kropp jag vill åt.

Svårt med motivationen

Innan Erica tvingades ge upp karriären på grund av en skada för några år sedan körde hon två fyspass om dagen för att hålla sig i elitform. Nu har hon inte tränat på flera år. Mammaliv har kommit emellan, lilla tvåan Wilda fyllde nyss ett år. Och Erica försöker inte ens hymla:

– Jag är lat! Som idrottare hade jag ett mål med träningen. Nu har det bara funnits undanflykter. Som att jag tycker det är långt att gå från parkeringen till Friskis. Och det är 200 meter! Jag kan ha så jädra svårt att hitta motivationen. Haha, jag är precis som alla andra, heeelt vanlig!

För att forma figuren har hon börjat promenera och köra lätta pass på gymet. Hon har också blivit noga med vad hon äter. Skippade luncher, stöddigestives och smågodis har bytts mot sunda mål. GI-riktigt har hon dragit ner på kolhydraterna och äter mer av nyttigt fet fisk – ”rena sockeravvänjningen”.

Erica Johansson syns just nu i SVT:s miljonsatsning ”Mästarnas mästare”, ett slags ”Stjärnorna på slottet” möter ”Robinson”, där elva idrottsstjärnor slåss med strategi, fokus, laganda och styrka för att vinna mästartiteln.

Varför ställde du upp i programmet?

– Ja, varför ställer man upp överallt? ”Mästarnas mästare” är mycket reality-filming. För min del känns det som att jag för första gången får komma till min rätt och visa vem jag är. Visa den sociala, omtänksamma, hänsynsfulla Erica, säger längdhopperskan som under 1990-talet både var hyllad och hatad för sina kaxiga uttalanden. En annan sida som hon blottar i tv-serien är den där lömska masken.

– Jag kan ju lacka ur ibland och ge upp när det blir jobbigt. Jag har en liten latmask som bor i mitt huvud. När jag behöver ”Klart jag orkar! Ta i!” dyker den upp och säger ”Till vilken nytta då? Varför göra det lilla extra?” Det genomsyrade hela min karriär. Och just i en gren i ”Mästarna” blev den sidan så tydlig. I stället för att bita ihop bara satte jag mig ner och det kom som en kalldusch: Det här är ju jag. Det är min sämsta egenskap. Det var jättejobbigt.

Hur motar du latmasken nu när du ska fixa formen?

– För mig handlar det om att skapa rutiner, annars går det inte. Och att ha ett tydligt mål. Just nu är det att känna mig nöjd i min kropp.

Tydligt mål

På fingret glittrar en annan drivkraft. Förra året friade Martin Lamprecht, mannen i hennes liv. Nu klämtar klockorna:

– Vi ska gifta oss! Då måste jag komma i brudklänningen! Det är väl ett tydligt mål, att känna sig fin den stora dagen. När? Snart, 2009 i alla fall.

Och snart har hon drömkroppen också. På bara tre veckor har hon förvandlat 1,5 kilo flubbflubb till snyggt tonade muskler. Latmasken har fått munkavel.

– Nu när jag väl kommit igång vill jag absolut inte förlora mina nya vanor, jag kommer definitivt att fortsätta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: