Håll dig i form på semestern

Foto: Ett pass på surfingbrädan ger kondition och musklerna får en match. Gisele Bündchen har fallit pladask för sporten.
HÄLSA

Hur semestrar du i sommar?

Vare sig du latar dig på en paradisö, turistar i storstan eller seglar ut till havs har vi träningsknepen som håller dig i form.

På chartern:

Planera — det finns ofta bra möjligheter att träna

Foto: Jennifer Aniston tar gärna en promenad på stranden. För att göra träningen ännu mer effektiv – gå i ankelhögt vatten.

Motion på charterresan måste inte bara bestå av nattligt kryssande mellan klubbarna på den lokala bargatan. Tvärtom — klassiska semesterorter kan också erbjuda riktigt bra träningsmöjligheter.

Bor du på en stor hotellanläggning finns det ofta tillgång till både gym, gruppträning och vattengympa. Planera i förväg och välj en anläggning som satsar på fitness.

Att börja dagen med ett aerobicspass eller en svettig tennismatch är ett utmärkt sätt att bränna tillräckligt med kalorier för att kunna slappa med gott samvete resten av dagen.

Underskatta inte heller strandens träningspotential. En långpromenad i ankelhögt vatten ger effektivt motstånd och trimmar både ben och lårmuskler.

Flyg sundare – bästa tipsen

Drick massor av vatten, eftersom den torra luften i flygplanet lätt gör dig uttorkad. Skippa kaffe och alkohol — det verkar bara vattendrivande.

Flygplansmaten består ofta av fett- och kolhydratrika kaloribomber. Tänk smart och köp med dig nyttiga snacks som frukt, nötter och en smoothie innan du går ombord. Med bra mat i magen kommer du att känna dig mycket fräschare när du landar

På landet:

Njut av naturen

Foto: Reese Witherspoon gillar att springa. ”Jogga är min hemliga talang”, berättar hon i en intervju i Elle.

Rädd för att tre veckor på landet ska förvandla dig till en förslappad soffpotatis? Tänk om.

På landet finns en uppsjö av aktiviteter som blir utmärkta träningsmöjligheter. Vardagliga saker som gräsklippning med lite extra hastighet, rodd, simning, badminton eller vedhuggning bränner både kalorier och bygger muskler.

Gör som Reese Witherspoon och ge dig ut på en joggingrunda. Säkert finns det många småvägar med löpvänligt grus att upptäckta och samtidigt njuta av naturen. Börja lugnt om du är otränad och spring eller powergå kortare sträckor, max fyra, fem kilometer, för att sedan öka distansen. Tre gånger i veckan räcker till en början, därefter kan du successivt öka antalet pass.

Vill du träna riktigt effektivt? Spring i bergiga områden. Uppförsbackar stärker musklerna medan nedförsbackar ökar cirkulationen.

På paradisön:

Bräda eller klubba?

Foto: Justin Timberlake svingar gärna klubban.

Vita stränder, korallrev och azurblått hav.

På magiska paradisöar finns det ingen vettig anledning till att lämna stranden – så satsa på en effektiv vattenworkout

Att surfa är en av de roligaste och bästa vattensporterna där du framför allt tränar kondition, armmuskler, bål och rygg. En timme i vattnet bränner cirka 215 kalorier. Träningsformen är också känd för sina avslappnande och nästan meditativa egenskaper.

Cameron Diaz, som är ett stort fan, beskriver sporten som en närmast religiös upplevelse.

Skulle du mot förmodan bli trött på havet – gör som Jessica Biel och Justin Timberlake och ta en stärkande golfrunda. En vanlig 18-hålsbana är lika med en 15 kilometer lång promenad.

På citysemestern:

Lägg ett par sköna skor i resväskan

Foto: Sköna skor är en förutsättning för att göra utflykten till en powerwalk.

Stadspuls och träning går alldeles utmärkt ihop! Hemligheten? Skippa turistbussen och packa ner ett par bekväma skor.

Köp en bra karta och gör varje utflykt till en effektiv powerwalk. Genom att promenera får du inte bara utmärkt, fettförbrännande motion, utan ser också delar av staden du troligtvis inte skulle ha upptäckt annars.

Maxa förbränningen ytterligare genom att klämma in ett och annat högt beläget turistmål. Ingenting tränar rumpan och lårmusklerna som höga trappsteg. Ta de 710 stegen upp till Eiffeltornets topp eller de 1 860 trappstegen upp i Empire State Building, så kan du räkna med att ge din nya bikiniunderdel rättvisa på stranden.

Tips! Orkar du inte släpa på tunga träningsskor i bagaget? Köp dem på plats. Besöker du exempelvis USA finns det prisvärda budgetkedjor som Payless shoes där du kan köpa ett par riktigt bra träningsskor för runt hundralappen.

På båten:

Träna styrka på sjön

Foto: En yogamatta på båten tar pyttelite plats.

Ytan på en båt må vara begränsad – men för den som vill finns det alltid plats för träning.

Underskatta inte vanlig basträning som armhävningar och situps.

Packa med en yogamatta och ladda laptopen med en pilatesdvd, så har du genast allt du behöver för att vässa kurvorna.

Gör som modellerna:

Håll formen på hotellet

Foto: Naomi tränar i expressfart på hotellet.

Amerikanska fitnessgurun David Kirsch är personlig tränare åt supermodeller som Heidi Klum, Karolina Kurkova och Naomi Campbell.

– De är konstant på resande fot, så för dem är en expressworkout på hotellrummet den bästa metoden, säger han till Sofis mode.

Bra övningar för hotellrummet är bland annat utfall, knäböj, situps och armhävningar, tipsar David Kirsh.