Kolhydratätare smalare

HÄLSA

En ny kanadensisk studie visar att de som äter minst kolhydrater löper högst risk att vara överviktiga eller feta, skriver Svenska dagbladet.

Foto: Lagom med pasta är bäst, enligt den kanadensiska studien.

Hur är det egentligen, är det kolhydrater eller fett som är värsta boven i dramat när människor blir överviktiga? Buden varierar ständigt.

Nu visar i alla fall en kanadensisk studie att det är bra för den som vill hålla vikten att äta kolhydrater.

I undersökningen fick 4451 friska personer som inte gick på någon särskild diet skriva ner vad de åt under ett dygn. Det visade sig då att de som fick den minsta andelen av sitt energiintag från kolhydrater också löpte störst risk att väga för mycket.

"Alla kolhydrater inte bra"

Bland de som åt mer än 290 till 310 gram kolhydrater ökade risken för övervikt också, men den var fortfarande störst bland de som undvek pasta, potatis och annan stärkelserik mat.

Lägst risk för att bli överviktiga löpte de som fick mellan 47 och 64 procent av sitt energiintag från kolhydrater. Dessa personer var också de som fick i sig mest fibrer och minst mättat fett. Lagom är alltså – enligt den här studien – bäst.

Mette Axelson, klinisk näringsfysiolog vid Göteborgs universitet, säger att det vanligaste forskningsfyndet är att de som äter mycket kolhydrater och lite fett är smalare.

– Men alla kolhydrater är förstås inte bra. Om man äter bröd och socker eller dricker mycket läsk kan man också gå upp i vikt, säger hon till Svenska dagbladet.