Läkarbråket om kolesterol

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Experterna oense om för låga värden kan ge hjärtinfarkt

Foto: krister hansson/roger lundsten

Högt eller lågt – kolesterolkriget rasar.

Fem tusen liv räddas varje år tack vare lägre kolesterolhalter, säger ena sidan.

Läkemedelsindustrin och livsmedelsjättebluff, säger andra. Experterna är bara överens om två saker – att motion är bra och att man ska undvika socker.

Flera svenska läkare varnar nu för sänkt kolesterolvärde.

Och får mothugg:

– Det finns inget som helst belägg för att lågt kolesterol skulle vara farligt. Tvärtom, säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sänk kolesterolvärdet och rädda hjärtat, hette det förr. Nu hävdar flera svenska läkare att lågt kolesterol inte alls är bra. En av dem är Ralf Sundberg, docent i transplantationskirurgi.

– Man ska inte hålla på och äta saker som sänker kolesterolvärdet. Personer vars kolesterol gått ner har ökad risk för infarkt, säger han.

Kritisk till påståenden

Tillsammans med Lars Werkö, professor emeritus i invärtesmedicin och Tore Schertstén, professor emeritus i kirurgi, skrev Ralf Sundberg nyligen en uppmärksammad debattartikel i ämnet. De hänvisar också till studier om att lågt kolesterol ökar risken för impotens och cancer.

– Kolesterol är helt nödvändigt för kroppen, säger Ralf Sundberg. Professor Annika Rosengren är mycket kritisk till hans påståenden.

– Vi har haft en häpnadsväckande nedgång av dödligheten i kranskärlssjukdomar de senaste 15 åren. I siffror handlar det om 5 000 färre döda per år, säger hon.

Studier har gjorts på 50-åriga män ända sedan 1963. Trenden är glasklar

– lägre kolesterolhalt och färre hjärtdöda.

”Finns inga belägg”

– Vi har försökt ta reda på vad det beror på och den största andelen förklaras av lägre kolesterolvärden, säger Annika Rosengren.

Hon hävdar att de studier som Sundberg och de andra hänvisar till inte alls kan tolkas som att lågt kolesterol är farligt.

Publicerad: