Fysisk aktivitet en hjälp ur hetsätning?

Uppdaterad 2011-12-01 | Publicerad 2011-03-18

Kan fysisk aktivitet vara hjälpen ur hetsätning?

– Det ger bland annat en minskad hungerkänsla, vilket oftast är en utlösande faktor för hetsätning, säger Viktklubbs leg psykoterapeut Klara Edlund.

Det kan ju kännas för enkelt för att vara sant, men det kan vara en kanonbra start.

Klara Edlund, psykoterapeut.
Klara Edlund, psykoterapeut.

– Med mindre hunger upplever man sannolikt också färre impulser att hetsäta vilket i sin tur leder till att man äter färre kalorier. På det här sättet blir fysisk aktivitet en livsstilsstrategi för att långsiktigt öka förbränningen, minska impulserna att hetsäta och öka mängden rörelse vilket bidrar till en långsiktigt hållbar livsstil med stabil vikt, säger Klara Edlund.

För många som hetsäter är det allt eller inget som gäller. Antingen kan det kännas näst intill omöjligt att börja träna medan en annan pressar sig själv genom att träna minst två timmar om dagen. Förväntningarna på resultaten är enorma liksom besvikelserna som kommer med dem ifall man inte lever upp till sina förväntningar. Många kanske även känner sig deppiga och vill minska den känslan med mat.

Vad det gäller just hetsätning har man funnit att det en stor vinst i att ägna sig åt fysisk aktivitet.

Vinsterna är många

Hälsovinsterna vid fysisk aktivet är många, men i detta sammanhang är de allra viktigaste att det ger en minskad hungerskänsla, minskad stresskänsla, ett ökat välbefinnande, höjer stämningsläget, ökar självförtroendet och att man ”tänker” på något annat än mat.

– Tyvärr kan fokus med den fysiska aktiviteten ofta bli en ”bantningsmetod” där målet ska gå hand i hand med viktnedgång, där säger Klara Edlund. Risken finns att målet för viktnedgången blir orealistiska liksom kvantiteten för den fysiska aktiviteten. Det bästa är att försöka flytta fokus från bantningsmetod till att hitta en hållbar livsstil, som ger ett ökat välbefinnande och ett ökat välmående.

– Försök att byta ut tankarna vid hetsätning mot en fysisk aktivitet istället, säger Klara. Det kommer göra att du känner dig mer nöjd och till freds med dig själv. Hetsätning är en kortvarig tillfredsställelse medan fysisk aktivet ger en mer långvarig tillfredsställelse.

Försök att få in en mer balanserad tillvaro där du börjar med enkla knep som att till exempel alltid promenera till och från jobbet. Kör ett par pass i veckan på ditt gym. Planerar och prioritera för din hälsa på bra sätt. Du har allt att vinna.

(källa: Edlund & Ghaderi)

Hitta drömvikten med Viktklubb.se

Aftonbladets tjänst för viktminskning på nätet.

Om du vill veta mer om hur du kan gå ner i vikt med Viktklubb klicka här!

Shirin Rågby Djavidi