Tre skäl att fira midsommar!

HÄLSA

Den ljuvaste av sommartider närmar sig, midsommar är den grönaste högtiden på året. Kanske också den friskaste? Wellness ger dig tre starka hälsoskäl att fira midsommar lite extra i år.

Grönska – för själen

Grönt är skönt, och inte bara vackert att se på. Redan under 1980-talet konstaterade de amerikanska miljöpsykologerna Stephen och Rachel Kaplan att naturen har återuppbyggande effekter på det mänskliga psyket. I naturen dominerar vilsamma sinnesintryck så här års, åtminstone om du pinnar i väg ett par meter från själva midsommarkalaset.

Det är vetenskapligt bevisat att den som vistas i naturen har lättare att mentalt koppla av, fylla på med mer kraft och återhämta både kropp och psyke. Så passa på att njuta, av sommarens ljusa kvällar och allt det gröna som faktiskt är anledningen till att vi firar midsommar, grönskans högtid.

Fest – för kärleken

Att umgås med familj och vänner, som ju är extra brukligt över midsommarhelgen, är faktiskt livsviktigt för de allra flesta av oss. Mazlows behovstrappa är en förklaringsmodell som används inom psykologin för att rangordna människans grundläggande behov. Våra sociala behov, av samhörighet och kärlek, kan vara livsavgörande för en människa och ligger enligt Maslow före allt som har med självkänslobehov och självförverkligande att göra.

Passa på att kramas lite extra på

kalaset alltså, och njut av att släkt och vänner är samlade. Du behöver dem. 

Sill – för hjärtat

För fyra år sedan gjordes en vetenskaplig undersökning vid Chalmers tekniska högskola som slog fast att sill är minst lika nyttig för hjärta och kärl som andra feta fiskar. Dessutom är den fina lilla firren mycket rik både på omega 3-fettsyror, vitamin D, selen och vitamin B12 – ämnen som de flesta av oss behöver få i oss mer av. Ta en sillabit till alltså!