Glöm lätt – nu frossar vi i fett

avKarin Ahlborg

HÄLSA

Vi går emot Livsmedelsverkets uppmaning att välja margarin

Smör på mackan.

Grädde i såsen.

Nu ratar vi lätt­produkter och frossar i fett.

Efter att lydigt ha hållit oss till Livsmedelsverkets pekpinnar och valt nyckelhålsmärkt, lättmargarin och mjölk med knappt något fett alls i, tycks vi ha tänkt om.

Allt fler svenskar går nu över till smör och vispgrädde. Förra året ökade konsumtionen av de produkterna med två respektive nio procent, enligt Arla.

Samtidigt har konsumtionen av lättmargarin mer än halverats sedan 2006, enligt Svensk Dagligvaru­handel.

LCHF en orsak

Dieter som LCHF är en del av förklaringen, men enligt en undersökning som Brödinstitutet låtit göra är det bara fyra procent av svenskarna som äter strikt enligt LCHF.

I sin rapport om bättre mat­vanor skriver Svensk Dagligvaruhandel att den intensiva debatten om naturliga ingredienser och tillsatser har gjort att fler konsumenter väljer smör och grädde framför vegetabiliska ersättningar.

Det är dåliga nyheter för Livsmedelsverket, som fortsätter att propsa på lättmargarin och margarin vid matlagning.

Ökat kaloriintag

Ett av de viktigaste argumenten är förstås att mindre fett i maten ger mindre fett på magen.

Sedan 1980, då fettänket fick ordentligt fäste i folkmedvetandet, har vi duktigt minskat användningen av matfett med nära 40 procent – men ändå ökat kaloriintaget. I takt med att vi dragit ner på fett har övervikten i landet ökat.

Förändring mellan 2011 och 2012

Bregott (80 procent fett) ökade 5 procent.

Smör (80 procent fett) ökade 2 procent.

Crème fraiche (34 procent fett) ökade 9 procent.

Vispgrädde (40 procent fett) ökade 9 procent.

Lättmargariner (mindre än 41 procent fett) minskade med 10 procent (2010–2012).

Källa: Arla