3 supereffektiva sommarsporter

HÄLSA

Ställ islatten åt sidan för en stund och ­hoppa upp ur hängmattan.

Vi ger dig tre goda anledningar – de ulti­mata sommarsporterna värda minst en halvtimme av din tid.

OBS! En islatte = 200 kcal.

Foto: Tobias Lundgren, Sara Ringström

1. Beachvolleyboll

Varför: Du är på stranden, räcker inte det som anledning? Okej, här får du några till. Du får en grym allroundträning. Sanden är skonsam för leder och ligament. Reglerna är lätta att ta till sig.

Effekt: Du tränar i princip hela ­kroppen om du är riktigt aktiv på planen. Sanden gör motståndet extra tufft för vader, ben, rumpa samtidigt som bål, axlar och armar tonas. Balansen utmanas och reaktionsförmågan sätts på prov. Du förbränner en islatte i halvtimmen.

Bonus: Det går antagligen inte att hitta en mer social sport. Det är så kul att du inte tänker på att det både är svettigt och effektivt att slänga sig i sanden.

2. Löpning

Varför: Löpning ger förbränningen en skjuts och bygger starka ben. Endorfinerna, ­kroppens eget morfin, flödar och kan både lindra smärta och göra dig lyckligare. Att springa kan även fungera meditativt och forskning visar att det faktiskt ökar kreativiteten. Lösningen på sommarstugebygget är alltså bara en löprunda bort.

Effekt: Fantastisk konditions­träning som också stärker ben, rumpa och bål. Du förbränner närmare två islatte i halv­timmen beroende på vikt och tempo.

Bonus: Var du än befinner dig finns löpningen alltid tillgänglig. Det finns alltså inga ursäkter. Och är du nybörjare är semestern en utmärkt tid att bygga upp löpsteget i lugn och försiktig mak.

3. Cykling

Varför: Ett härligare sätt att smygträna är svårt att hitta. Sommar och cykling hör ju ihop precis som gräsfläckar och nya vita byxor. Att tampas med mjölksyra i benen gör inget när du samtidigt får känna vinden blåsa i håret.

Effekt: Trimmar och tajtar till de största muskelgrupp­erna som ben och rumpa. Gör också gott för bålen, balansen och konditionen. Du förbränner lite mer än en islatte i halvtimmen om du trampar på ordentligt.

Bonus: Du slår inte bara ett slag för din egen hälsa, cykeln är ju även är ett ­transportmedel som gör miljön gladare. Börja cykla nu under ledigheten och det kommer bli svårt att låta bli att trampa till (förlåt att vi påminner dig) jobbet senare.