Ta hand om ditt hjärta, kvinna!

HÄLSA

Mycket frukt och grönt – och ett glas vin varje dag. Nu är det inte bara männen som ska ta hand om sina hjärtan. I Stockholm pågår den europeiska hjärtkongressen med kvinnoprogrammet ”For your heart s sake” – och hjärt­kampanjen ”Women at Heart” ska dra in forskningspengar.

Foto: Ingrid Plyhm
Foto: Rolf Petterson
Karin Schenck-Gustafsson.

Frukt och grönt skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, enligt nya rön.

Motion är också viktigare för hjärtat än man trott. Varje trappsteg räknas.

– Det är summan av alla vardagsrörelser under dagen som har betydelse, inte bara att promenera eller träna hårt en halvtimma. De som sitter vid datorn många timmar varje dag löper stor risk att få hjärtinfarkt, visar en ny studie, säger Karin Schenck-Gustafsson, docent i kardiologi och överläkare på hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Vanligare dödsorsak

Tio gånger fler kvinnor dör i hjärt-kärlsjukdomar än i bröstcancer, 47 mot 5 procent.

– Men bröstcancer uppmärksammas mer. De flesta kvinnor tror också att kvinnor dör mest i bröstcancer, säger hon.

Hjärtinfarkt minskar allmänt, men mindre hos kvinnor – och ökar något bland yngre kvinnor.

– Det kan bero på en ohälsosammare livsstil. Rökning kan bli den stora riskfaktorn. Fler kvinnor än män röker. I USA får till exempel fler kvinnor än män hjärtinfarkt precis som fler kvinnor än män får lungcancer av rökning i Sverige. Vi ser samma trend i de forna östländerna.

Tillskott med östrogen skyddar inte, som man tidigare trott?

– Nej. Det ökar risken för blodpropp och bröstcancer. Även p-piller i låg dos kan öka hjärtrisken. Östrogen ska bara tas under kortare tid vid svårare klimakteriebesvär. Möjligen kan en östrogenliknande substans, raloxifen, ha skyddande effekt på kvinnor efter klimakteriet. En stor internationell studie på 10?000 kvinnor kan ge svar inom kort.

Karin Schenck-Gustafsson är även chef för Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet. Där forskar man på skillnader mellan kvinnor och män när det gäller hälsa och sjukdomar.

De flesta läkemedel är utprovade på män. Men de kan ha annan effekt på kvinnor.

– Åtta av tio läkemedel som dras in blir indragna för att de gett biverkningar hos kvinnor.

Får motsatt effekt

– Låga doser acetylsalicylsyra, som i Treo och Magnecyl, skyddar kvinnor mot stroke men inte mot hjärtinfarkt. Det är tvärtom vad som gäller för män, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Hur farligt är höga kolesterolvärden?

– Det finns inga studier gjorda på kvinnor som visar att det lönar sig att behandla friska kvinnor som har högt kolesterol, men det lönar sig för män. Har man däremot minst två av riskfaktorerna högt blodtryck, rökning eller hjärtinfarkt i unga år i släkten ska man behandlas med kolesterolsänkande läkemedel.

Kvinnor behöver även annan rehabilitering än den som utgått från mäns behov.

– Kvinnor vill kanske hellre gympa än sitta på motionscykel, till exempel. Stress kan också ha olika orsaker hos män och kvinnor, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Hon leder ett rehabiliteringsprogram, Saltsjöbadenprojektet, på fem år som är speciellt utformat för kvinnor som haft hjärtinfarkt. Studien avslutas i år.

– Kvinnorna i studien har framför allt uppskattat att få utbyta erfarenheter tillsammans i grupp. Man stöttar varandra och har fått vänner för livet.

Ont i magen kan vara hjärtsymptom

Chatta

om kvinnors hjärtan med hjärtspecialisten Karin Schenk-Gustafsson onsdag 7 september kl. 13.30.

Ann-Christine Björnör Carlsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM