”Smörj in dig rejält”

Hälsa

Annars hjälper inte solkrämerna

För de flesta är solkräm ett måste i stark sol. Men ofta smörjer vi på ett för tunt lager, vilket gör att vi inte får det skydd som solskyddsfaktorn lovar.

– Du måste ta en rejäl handfull med kräm för att skyddet ska vara tillräckligt, säger Ulf Wester vid Strålskyddsinstitutet.

Tänk på att använda mycket solkräm för att få det skydd som flaskan uppger.

Tänk på att använda mycket solkräm för att få det skydd som flaskan uppger.

Att smörja in sig med solkräm hör till det allra vanligaste sättet att skydda sig mot solen när man är på stranden.

Men okunskapen kring krämernas skydd gör att solen tar mer är vad vi tror. Allt för ofta smörjer vi in oss i betydligt tunnare lager än vad som rekommenderas.

Snålhet kan ligga bakom

Ulf Wester tror att snålhet kan vara en av orsakerna till vårt sätt att smörja in oss. Vi vill helt enkelt att flaskan ska räcka så länge som möjligt.

– Men då är det ett gott skäl att välja en högre faktor, säger han.

En annan anledning till att solen tar mer än vad vi tror är att vi väljer fel solskyddfaktor. En vanlig missuppfattning är att hälften så mycket kräm skyddar hälften så bra, vilket är fel.

– Ofta blir man lurad. Till skillnad från vad många tror är faktorn inte i proportion till hur mycket man smörjer in. Om man har solfaktor 20 och bara smörjer in sig till hälften av vad som rekommenderas blir faktorn inte 10, snarare 5 eller 4.

EU ska ändra graderingen

EU har uppmärksammat förvirringen kring solkrämer och är på gång med en ändring. Istället för faktor vill EU ha graderingarna ”lite”, ”medel”, ”bra” och ”mycket bra” när det gäller hur mycket krämen skyddar. Enligt norska Aftenposten kommer ändringen att införas om två år.

Nästan 2 000 svenskar drabbas årligen av malignt melanom, den mest fruktade typen av hudcancer.

”Använd inte solkräm som grillolja”

Ulf Wester tipsar om solning och solkrämer

Alexandra Ramnewall

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa