Fler köper nikotinmedel

HÄLSA

Försäljningen går stadigt uppåt

Efter rökstoppet på krogen förra året har den ökat med 6,5 procent visar statistik från Apoteket.

– Det är klar ökning, säger Eva Fernvall som är marknadsdirektör på Apoteket.

Det senaste året har försäljningen ökat med motsvarande 21,5 miljoner dygnsdoser. Hur många som använder nikotinläkemedel vet Apoteket dock inte.

– Vi har svårt att mäta det. En del tar det ibland, andra för jämnan. Däremot har vi fått mer och mer personer som kommer in och har använt nikotinmedel i tio år eller mer och nu vill ha hjälp att sluta. Vi vill betona att det är ett läkemedel som ska användas under en kortare period.

Enligt Eva Fernvall finns det en tendens till att användarna ser nikotinmedlen som ett ersättningsmedel att ta till under tider då det inte går att röka.

– Då ökar man sitt nikotinberoende i stället.

Mest har försäljningen av nikotinersättningsmedel under året ökat i Kronobergs län, 11,2 procent. Minst är ökningen på Gotland, 4,4 procent.

Eva Fernvall spår att försäljningen kommer att fortsätta att öka. En anledning är ett utredningsförslag om att tillåta försäljning av nikotinmedel i vanliga butiker.

– Går utredaren Anders Lönnbergs förslag igenom i riksdagen kommer nikotinläkemedlen nästa år att finnas på kanske 10000 fler försäljningsställen.

Läs mer

Christina Lucas/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning