Ta semester - från datorn

HÄLSA

”En längre tids avkoppling behövs”

GÖTEBORG

Nu kan det vara dags att packa för semestern.

Mobilen, laptopen och badkläderna - låter det bekant?

Men med det bagaget är det ingen semester. Det är stress.

Foto: Koppla ner - och koppla av Vi måste bli bättre på att ta vara på vår lediga tid och inte ta med jobbet överallt för att kunna återhämta oss.

Det finns alla tänkbara möjligheter att ta med jobbet på semestern.

Att ha mobilen på, att se till att ha internetuppkoppling eller att söka upp ett internetkafé. Att läsa och svara på mejlen regelbundet.

Men efter en sådan semester behövs det egentligen en ny.

”Oerhört välbehövlig”

- Den månad som är avsatt för semester är oerhört välbehövlig. Vi måste bli bättre på att utnyttja den tid vi har över för att återhämta oss. En längre tids avkoppling behövs och det är allvarligt att strunta i den, säger Peter Währborg, docent och vd för Institutet för stressmedicin.

Förväntningarna växer

Med informationsteknologins utveckling växer också förväntningarna på oss. Ett mejl ska besvaras fort och om mobilen är avstängd är det inte ovanligt att irritationen sprider sig på mobilsvaret.

- Förr gick man hem från jobbet och då var man inte nåbar. Nu går folk hem men bär mobilen med sig vilket gör att gränsen mellan vad som är jobb och vad som är privat suddas ut.

Att släppa jobbet på semestern, både fysiskt och mentalt, främjar både produktivitet och kreativitet. Idéerna börjar ofta spira när avkopplingen finns.

På Volvo har det drivits en kampanj där cheferna ska verka som förebilder och gå hem i tid - och det ska de anställda också göra.

Där arbetar företaget också för att de anställda inte ska känna att de måste läsa sina mejl när de är lediga.

Viktigt att hålla isär

Peter Währborg poängterar att det är viktigt att skilja på distansarbete och att ta med sig jobbet på semester.

- Min bestämda uppfattning och erfarenhet är att distansarbetet är en fördel. För många människor har distansarbetet blivit en avlastning. Speciellt för kvinnor som samtidigt oftast har ansvar för hemmet.

Är du en semesterslav? Så här slutar du att stressa

Suzanne Kordon

ARTIKELN HANDLAR OM