”Motivationen måste komma från en själv”

HÄLSA

Dietist Josefine Jonasson chattade om kost

Hon svarade bland annat på hur man kan motivera någon man känner att gå ner i vikt.

Josefine Jonasson säger: Hej! Nu ar jag pa plats - ar fortfarande i England sa det saknas prickar over a&o ibland...hoppas det gar bra anda!

Linn säger: Hej Josefine, jag har ca 30 kg övervikt och undrar om jag kan dricka nutrilettpulver intensiv i två veckor och sedan bara byta ut enstaka måltider med nutrilett? Promenerar också 1 timme varje dag. Får man i sig alla viktiga ämnen, det viktiga fettet??

Josefine Jonasson säger: Hej Linn!Din plan ar bra och det ar pa ett sadant satt man bor anvanda Nutrilett, dvs att ha en plan efterat. Nutrilett ar komplett, det behover Du inte oroa Dig for. Lycka till!

Annika säger: Hej jag undrar varför jag inte går ner i vikt, jag springer 2-3 ggr/veckan + går 1 timmes morgonpromenad varje dag. Hur ska jag göra för att det blir mera effektivt?

Josefine Jonasson säger: HejAnnika! Du namner bara motionen - formodligen ater Du mer an vad Du behover trots att Du ror sa mycket pa Dig. Ta en titt pa vad Du ater ocksa.

Marie säger: Hej! Grattis till de enorma framgångarna med ViktKlubben.

Är det vanligt att personer av en eller annan anledning inte går ned nämnvärt i vikt trots att de håller sig till sina rekommenderade 1300 kal om dagen och håller rekommenderad fördelning mellan kolh,fett och proteiner? De rekommendationer som finns i ViktKlubben måste naturligtvis vara det som generellt fungerar jättebra för de flesta, men jag följde mitt program till punkt och pricka i över 7 veckor och gick endast ned ett halvt kilo på den tiden, vad jag kan förstå är det lite när man går ned till 1300 kal om dagen från ca 2000. N

Josefine Jonasson säger: Hej Marie - och TACK for berommet. Nja, det ar inte vanligt att man inte gar ner i vikt om man ater 1300 kcal/dag savida man inte har nagot fel pa amnesomsattningen. Det ar vanligare att man missberaknar det man ater. Det ar t ex valdigt svart att veta hur mycket man ater om man aldrig har vagt/matt maten, svart att uppskatta med ogonmatt.Prova garna mata/vaga maten ett tag och se om det gor nagon skillnad.Lycka till!

camilla säger: hejsan! jag har gått ner massor i vikt, min syster väger massor och jag är verkligen orolig över henne, hur kan man göra för att hjälpa henne? Hennes kropp kommer inte att orka med mera utan risken finns att den bara lägger av. Jag har försökt att prata med henne under många år, men det går inte, HJÄLP MIG VAD SKA JAG GÖRA???

Josefine Jonasson säger: Hej Camilla. Jag forstar att det ar frustrerande for Dig att se pa utan att kunna paverka - Din syster ska vara glad att hon har Dig. Tyvarr ar det sa att motivationen maste komma fran henne sjalv. Kanske kan Du hjalpa henne genom att ta med henne ut pa olika aktiviteter, bjuda henne pa bra mat istallet for onyttig mat och liknande saker. Hjalp henne i sma steg, det kan gora underverk for hennes motivation. Lycka till.

Åsa säger: Hej! Jag undrar vad jag ska äta efter att jag har tränat? Mitt syfte med träningen är att gå ner i vikt.

Josefine Jonasson säger: Hej Asa! Det beror pa vad Du har atit tidigare under dagen. Planera Dina maltider sa att Du inte tranar pa helt tom mage osv. Du behover inte tanka pa att ata nagot speciellt efter traningen, om Du har atit middag innan kan en frukt vara ok.

Peter 50 Sthlm säger: Jag håller mig ganska strikt till ett lågt glykemiskt index när jag äter, men "drabbas" alltid av jättesuget på kvällarna......Hur undviker jag det ?

Josefine Jonasson säger: Hej Peter! Kan det vara sa att Du har fatt i Dig for lite energi tidigare under dagen? I sa fall ar det inte sa konstigt. Kanske har Du undvikit en viss typ av mat som Du tycker om och darfor kanner et tstort sug pa kvallen? Fundera over om det kan bero pa nagot av dessa sakerna.

Davpen säger: Hejsan , jag undrar om det funakr med att bara strunta i kvällsmålet och leva som vanligt för att gå ner i vikt?

Josefine Jonasson säger: Hej Davpen! Det kan det gora men det beror pa vad kvallsmalet bestar av idag. Om det bara ar en frukt kommer det formodligen inte att paverka sa mycket men om det ar 5 mackor sa paverkar det en hel del. Du forstar sakert hur jag menar.

Katta säger: Hej! Jag har varit med i Viktväktarna innan och där fick man äta hur mycket potatis som helst, hur är det med det egentligen?? En del säger man inte ska äta potatis o vitt bröd.

Josefine Jonasson säger: Hej Katta! Visst kan man ata potatis och vitt brod men ater man for mycket av det gar man upp i vikt precis osm med allt annat. Potatisen innehaller lika mycket kalorier oavsett om man foljer ViktVaktarnas eller nagon annan diet.

Ferrigno säger: Om man äter mycket protein så sparar man musklerna när man går ned i vikt men äter man mycket fett så borde man spara fettdepåerna då rent logiskt? Men alla säger att mycket fett stimulerar och höjer fettförbränningen..det går inte ihop riktigt?

Josefine Jonasson säger: Hej Ferrigno! Nej, det later kanske inte riktigt logiskt... Om du ater for mycket fett far Du i Dig for mycket kalorier och da spelar den ev extra forbranningshojningen ingen roll..

Linnea säger: Hej Josefine! Jag är tjej, 21, 169 cm, ca 67 kg, motionerar en del, mest promenader, lite styrketräning. Vill gärna gå ner några kilo. Vad är då det viktigaste för mig att tänka på i kostväg? Vad ska jag absolut undvika? Jag klarar att äta nyttigt på dagarna (men äter mig mätt,ingen svält här inte) men på kvällarna bara måste jag ha nåt gott att äta, försöker då ta mindre dåliga alternativ, lättpopcorn, lättglass och frukt. Men det är ju kalorier i det också...kan jag fortsätta njuta av det på kvällarna eller måste jag vara hårdare mot mig själv?

Josefine Jonasson säger: Hej Linnea! Om Du blur alltfor hard mot Dig sjalv ar risken stor att Du tappar kontrollen lattare men Du har ratt, det finns absolut kalorier i de alternativen Du namner. Kan Du kanske dra ner pa det och valja dessa alternativen varannan dag till att borja med? Det ar mojligt att Du kan fortsatta ata det pa kvallarna, Din vikt kommer att tala om det for Dig. Om Du gar upp i vikt kan Du det inte men om Du gar ner i vikt eller ligger stilla kan Du formodligen fortsatta. Var uppmarksam! Ingen mat ar forbjuden, forresten, kroppen vet inte varifran kalorierna kommer. Lycka till!

Karin säger: Jag har en dotter på 14 år hon är 156cm väger ca 69kg, har varit hos en dietist. Men hon annser inte att det är problem. Va gör jag?

Josefine Jonasson säger: Hej Karin! Det ar svart att veta eftersom jag inte vet utifran vad dietisten har gjort den bedomning hon har gjort. Det kan vara sa att hon tanker sig att Din dotter kommer att "vaxa i sin kropp" om hon fortfarande vaxer pa langden. Kan inte svara pa det,jag ar saker pa att hon gav Dig en riktig bedomning med all fakta framfor sig. Prata med henne igen om Du ar osaker. Varmt lycka till.

TJOCK KILLE säger: vad är bästa tips för en att göra för att gå ner i vikt, klarar ej bara att bestämma mig att äta bättre. Skall man gå med i viktväktarna,eller här eller vad tror du skall få mig att komma igång?

Josefine Jonasson säger: Hej! Ja, det vet egentligen bara Du sjalv... Viktklubben ar ju forstas otroligt bra sa ge det ett forsok :-) Arligt talat, det viktigaste ar att Du kanner Dig motiverad att gora forandringar i din livsstil for det ar det som kravs. Kanske ska Du skaffa en kompis som tanker gora det samma och kan peppa varandra? Lycka till, oavsett vad Du bestammer Dig for!

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Josefine och alla ni som chattat!