Håll dig i trim med träningstabletter

HÄLSA

LONDON

Det låter som en fasa för alla gym och som en dröm för alla soffpotatisar.

Men faktum är: forskarna håller på att utveckla ett piller som får dig att gå ner i vikt och utveckla större muskler – medan du sitter i soffan.

Foto: Workout pågår.

Brittisk press kallar pillret för ”träningstabletten” och målar upp fantastiska framtidsmöjligheter för människor som varken orkar banta, motionera eller styrketräna. Pillret kallas nu, på utvecklingsstadiet, för GW 501516.

Provas på människor

Men rusa inte ner på apoteket och fråga efter det.

Det har än så länge bara visat sig framgångsrikt i försök med råttor. Tester utförda av Salk Institute i Kalifornien har dock gett sensationella resultat. Medicinen har därför börjat provas på människor.

Pillret utvecklades av företaget Glaxo Smith Kline för att behandla höga kolesterolvärden. Det visade sig dock att det också dramatiskt minskade vikten hos de råttor som testades. Även när försöksdjuren matades med fetast tänkbara kost gick de ner i vikt, ökade muskelmassan – och fick enorm energi.

Lata fick muskler

Han och hans medhjälpare upptäckte att ett protein kallat PPAR-delta ökade kroppens förbränning av fett. I nästa steg märktes en dramatisk ökning av muskelceller. Råttorna som testades kunde vara hur ”lata” som helst – ändå fick de mindre fett och mer muskler.

Piller som håller på att utvecklas kan därför leda till snabb medicin mot fetma och sidoeffekter som hjärtsjukdomar och diabetes.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning