Har alla haft ett liv innan detta?

avZendry Svärdkrona

Hypnoterapeuten Jörgen Sundvall svarar

Foto: Mikael Gustavsen
Har ärret kvar. Jörgen Sundvall har i tidigare liv varit soldat under första världkriget. Han har kvar ärret efter ett bajonetthugg.

1. Hur vet jag att det jag upplevde var bilder från ett tidigare liv och inte rena fantasier som kom fram i avslappnat tillstånd?

– Det vet du inte. Och ur terapeutisk synvinkel spelar det ingen roll. Det intressanta är vad som finns i ditt undermedvetna.

2. Är alla mottagliga för hypnos?

– Nej. Vissa vill ha extrem kontroll och vill knappt sluta ögonen. Andra är rädda och ytterligare några har för kort koncentrationsförmåga, kanske på grund av drogmissbruk eller hjärnskada.

3. Hur säker är metoden?

– Studier har visat att 75 procent upplever något redan vid första tillfället. Resterande får bilder eller andra förnimmelser vid andra eller tredje tillfället.

4. Har alla haft ett tidigare liv?

– Ja, det tror jag. Men kanske inte på jorden.

5. Kan två personer ha varit samma människa i ett tidigare liv?

– Jag vet inte, men jag har exempelvis haft två patienter som har varit drottning Kristina.

6. Hur går det ihop?

– Det kräver en lång och filosofisk förklaring om tiden. Enligt mig är all tid nu och alla liv existerar parallellt. Då kan två personer vara drottning Kristina samtidigt. Men det är svårt att förklara den filosofin kort och på ett tydligt sätt.

7. Kan man ha varit ett djur i sitt förra liv?

– Jag har träffat på personer som har varit björnar och katter. Men jag ser inte vad det är för mening med att jobba med någons tidigare liv som björn.

8. Hur går det till när själen byter kropp?

– Jag tror att en del inte kan acceptera att de är döda och hänger kvar som spöken. Men de flesta går vidare till ett annat plan där de får bearbeta det som har hänt och komma till insikt om vad de behöver jobba med i nästa liv.

9. Hur blev du regressionsterapeut?

– Jag var engagerad i meditationsrörelsen. Men efter ett tag ville jag ha flera verktyg – jag ville inte bara uppmana människor att meditera mera – och utbildade mig till hypnoterapeut i England 1986.

10. Vad har du själv varit?

– Jag har haft flera liv. Jag har varit soldat under första världskriget och blivit dödad med bajonett. Jag har kvar ärret efter hugget. Jag har levt två liv som filosof, varav en är välkänd, och jag har även varit romersk soldat.

Har vi en själ?

Läs också