Dagsljus kan lindra astman

Av: 

Caroline Hougner

Allergi

D-vitamin minskar behovet av medicin

En daglig dos dagsljus kan hjälpa barn med svår astma.

Det tror läkare som sett att barn med låga nivåer D-vitamin oftare har svårt att andas och behöver mer medicin.

Mer utelek är alltså ingen dum idé för astmatiska barn som vill slippa plocka fram sin inhalator titt som tätt. Inte för den friska luftens skull, utan för dagsljuset. När solens strålar träffar huden bildar kroppen D-vitamin. Är det för kallt med bar hud utomhus går det bra att komplettera med D-vitaminrik mat som lax, makrill och annan fet fisk.

Förstärker effekten

Enligt en studie i den medicinska tidskriften Journal of Allergy & Immunology kan D-vitamin förstärka effekten av de läkemedel barnen tar. Det gör att de mår bättre och inte behöver lika mycket medicin.

Läkarna bakom studien upptäckte sambandet när de gick igenom ett 100-tal astmatiska barns journaler. Nästan hälften av barnen, 47 procent, hade för lite D-vitamin i sig.

– De som hade låg D-vitaminhalt var mer allergiska, hade sämre lungfunktion och använde mer läkemedel, säger doktor Daniel Searing till nättidningen Science Daily.

Få bättre kontroll

Särskilt vanligt var det med allergier mot kvalster och hund. För att ta reda på hur det kom sig gjordes en rad experiment.

– Vårt arbete visar att D-vitamin förstärker kortikosteroidernas* antiinflammatoriska effekt, säger Daniel Searing och tror ett tillskott av D-vitamin kan hjälpa astmatiker få bättre kontroll över sin sjukdom.

* Ett aktivt ämne i vanlig astmamedicin

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi