Kräkviruset – tåligt som en kackerlacka

Av: 

William Svärd

Vinterkräksjukan

Expertens bästa tips: Så skyddar du dig.

Spritat toaletten efter att en kollega blivit kräksjuk?

Det hjälper inte.

Viruset kan överleva ändå.

Vinterkräksjukan orsakas av det extremt smittsamma caliciviruset.

Det är ett tarmvirus, vilket innebär att det är svårt att ta död på. Ett virus som ska överleva i folks tarmar måste vara motståndskraftigt.

På kakelytor överlever caliciviruset i flera dagar. På mat i veckor, och i ett kylskåp eller frys nästan hur länge som helst.

Sprit inte säkert

Om någon i familjen eller på en arbetsplats blivit kräksjuk brukar rådet vara att sprita händer och toaletter för att döda viruset.

Men det är ingen säker metod.

– Vi är faktiskt inte säkra på hur bra handsprit är mot caliciviruset. Den är svår att ta död på, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Sanera med klorin

På en arbetsplats är de gemensamma toaletterna de största smittkällorna. Om en sjuk kollega har kräkts på en toalett kan det vara knepigt att få den fri från smitta.

– Att bara blaska på handsprit hjälper nog inte så bra. Har någon spytt på en toalett måste den saneras ordentligt med tuffare kemikalier som klorin eller liknande, säger Kjell-Olof Hedlund.

Här är hans bästa tips:

Tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Använd handsprit efteråt. Handsprit är inget mirakelmedel, men den hjälper förmodligen till viss del.

Använd engångshanddukar för att torka händerna.

Om du är sjuk – stanna hemma från jobbet och undvik att vara bland andra människor.

Dela inte mat med någon som är sjuk.

Bjud inte kollegorna på överblivet julgodis om någon varit sjuk hemma. Viruset kan överleva länge på en kaka eller karamell.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinterkräksjukan