Huvudvärk – så slipper du att drabbas

De 7 vanligaste bovarna bakom besvären

Huvudvärk kan dyka upp plötsligt och förstöra en hel dag. Om du dessutom inte vet varför skallen bankar blir det svårare att bli av med smärtan.

Här är sju vanliga orsaker till huvudvärk och hur du kan motverka dem i tid, sammanställda av nätmagasinet Health.com.

Hjälper inte något av tipsen – sök hjälp hos läkare.

1. Stress

Enligt en studie i tidskriften Cephalalgia är stress orsaken till 80 procent av all migrän. Men är du stressad är det också lätt hänt att du biter ihop käkarna. Det kan ge ont i nacken och leda till spänningshuvudvärk.

Lösning: Försök varva ner, ta en promenad, meditera, yoga, jobba med djupandning eller testa massage.

2. Sömnproblem

Har du svårt att sova? Tyvärr gör det dig inte bara trött, sömnlöshet är även förknippat med låga nivåer av hormonet serotonin. Det får blodkärlen i hjärnan att vidgas och aktiverar en nerv i hjärnan, som ofta är inblandad i migrän och leder till inflammationer och smärta.

Lösning: Försök att gå och lägga dig och stiga upp vid samma tid varje dag. Även på helger! Skär ner på koffein och se till att motionera regelbundet.

3. Mat

Kanske äter du fel eller för sällan. Det finns tre ämnen som kan göra att blodkärlen i hjärnan drar ihop sig för att sedan expandera vilket orsakar huvudvärk. Ämnena är: aminosyran tyramin (finns i rött vin och lagrade ostar), nitrater (varmkorv, kallskuret och andra charkuteriprodukter), eller aminosyran fenylalanin (choklad).

Om du hoppar över måltider kan du också få ett bultande huvud som följd, eftersom hjärnan är överkänslig mot att blodsockret åker bergochdalbana.

Lösning: Ät och drick vatten regelbundet. Se till att dina måltider innehåller mycket protein, som håller dig mätt och balanserar blodsockret. Försök lista ut vilken slags mat som påverkar dig, så att du kan utesluta de livsmedlen från kosten.

4. Hormoner

För kvinnor kan östrogenhalten i kroppen ändras precis före mens vilket kan leda till migränanfall. Även liknande hormonella förändringar, vid graviditet eller före och under klimakteriet, kan också utlösa huvudvärk.

Lösning: Ta antiinflammatoriska läkemedel två dagar innan du ska få din mens. Om du får huvudvärk under graviditeten be din läkare om råd.

5. Ljus

Starkt ljus från lysrör, datorskärmar eller till och med från solen kan utlösa smärta.

Lösning: byt ut lysrören till mjukare ljus från glödlampor. Placera en skärm som motverkar reflektion över din dator och skär ner på surfandet.

6. Dofter

Slemhinnorna i näsan är sammanlänkad med den nerv som triggar smärta. När du känner en skadlig lukt kan nerven utsöndra ämnen som framkallar huvudvärk.

Lösning: Skippa parfym eller parfymerade rengöringsmedel, tvål och doftljus. Undvik också butiker som säljer parfym.

7. Väder

Vid hög temperatur är det vanligt att de som lider av migrän blir hårt drabbade, enligt en studie i tidskriften Neurology. Men förändringar i lufttrycket kan också leda till huvudvärk för många.

Lösning: Ska du på solsemester - se till att dricka mycket vatten och ta det lugnt i värmen. Glöm inte att packa ner värktabletter i strandväskan.

Publisert: