Körsbärsjuice löser sömnproblem

Få 17 minuter extra

Körsbärsjuice kan vara nyckeln till en god natts sömn menar forskare. Frivilliga som drack ett glas osötad körsbärssaft på morgonen och på kvällen, sov bättre än om de drack andra typer av juice. Att bota sömnproblem har blivit en av de största hälsoutmaningarna i modern tid, skriver Daily Mail.

Hemligheten till sömn kan vara körsbärsjuice. Den hjälpte personerna i undersökningen att sova längre. Ungefär en av fyra vuxna lider av sömnproblem, och en av fem sover vanligen mindre än fem timmar per natt.

Psykiatrikern Wilfred Pigeon, vid University of Rochester i New York, som ledde studien säger att körsbärsjuice-effekten kan bero på den höga halten av melotonin – ett hormon som reglerar kroppens sömncykel.

Ett naturligt alternativ

Forskarna analyserade sömnmönstret hos deltagarna under två undersökningar. Under det första testet drack deltagarna körsbärsjuice och under det andra testet fick de någon annan typ av fruktjuice. Körsbärsjuicen gav i snitt 17 minuter mer sömn.

Wilfred Pigeons resultat har publicerats i Journal of Medicinal Food.

– Med tanke på biverkningarna som vissa mediciner ger känns det uppmuntrande att ha naturliga alternativ, säger han.

Melatoninexperten Russel Reiter, vid Texas Universitet, menar att körsbär kan vara ett bättre alternativ än att äta kosttillskott.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN