Varannan svensk har stressmage

HÄLSA

Lider av regelbunden halsbränna

Nästan varannan svensk har regelbundet halsbränna och fyra procent har magsår utan att veta om det.

Det visar två avhandlingar vid Karolinska institutet.

Båda studierna bygger på en omfattande studie bland 3000 friska, vuxna personer i Kalix och Haparanda, varav 1000 undersökts med gastroskopi.

Halsbränna vanligt

I den ena fann forskaren Jukka Ronkainen att 40 procent av de undersökta hade besvärlig halsbränna. Var femte hade besvär varje vecka, medan sex procent hade halsbränna varje dag. Tre procent av dem med dagliga besvär behövde äta magsyrahämmande läkemedel.

Var sjätte hade dessutom inflammation i matstrupen, orsakad av halsbrännan, en åkomma som i värsta fall kan leda till sår och cancer i matstrupen.

För första gången kontrollerades också slemhinneförändringar i matstrupen, som kan orsaka den ovanliga men i västvärlden snabbt ökande körtelcellscancern. Knappt två procent av de studerade hade sådana slemhinneförändringar, vilka var dubbelt så vanliga hos dem som hade halsbränna.

Magsår – utan att veta om det

Den andra studien visade att fyra procent av deltagarna hade magsår i magsäcken eller tolvfingertarmen utan att veta om det. En förvånande upptäckt var att en oväntat hög andel personer med sår på tolvfingertarmen inte var infekterade med magsårsbakterien Helicobacter pylori, vilket går emot tidigare patientstudier.

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM