”Jag måste hoppa upp och ner i badrummet”

HÄLSA

Läsarna berättar om sina tvångstankar

På kvällarna innan jag går och lägger mig måste jag: stänga alla dörrar, rätta till alla handdukar i badrummet, hoppa upp och ner tre gånger i badrummet (utan att kolla mig i spegeln). Sedan måste jag rätta till alla schampooflaskor, och vrida om kranen så att det först blir iskallt sen kokhett. När jag ska ut ifrån badrummet måste jag skynda mig in så fort som möjligt till sovrummet, dock inte springa. När jag kommer in i mitt sovrum måste jag släcka och tända lampan tills det känns ”bra” och det kan vara allt från tre till 25 gånger. Jag får inte kolla mig i spegeln där heller och när jag lägger mig i sängen måste jag ligga på rygg. Om jag tror att jag glömt nåt måste jag börja om från början...

”Pingla”

Om jag sitter på bussen kan jag känna mig tvungen att nudda vid någons ben med mitt eget. Jag får för mig att jag måste göra det ett visst antal gånger, men försöker verkligen kämpa emot. Om personen märker vad jag håller på med försöker jag skämta bort det hela.

Jag kan också börja klia mig bakom öronen. Först vänster, sen höger, sen vänster igen. Ända tills jag ”avslutar” det hela på ”rätt” sätt. Då tänker jag ”Åh vad bra det känns, nu är jag bra!”...

”Z”

Jag måste kolla in i ett rum minst sex gånger innan jag kan gå in i det. Jag ”tittar” in i rummet enligt ett visst system som jag har bestämt. Jag går in i rummet först när jag känner att jag utfört min ritual på rätt sätt. Jag är livrädd att någon ska se vad jag håller på med.

”F”

Jag fick ett mycket starkt tvång kring ett bilbatteri jag hittade i skogen. Efteråt mådde jag dåligt eftersom jag trodde att jag nuddat batteriet och fått på mig batterisyra och att syran sedan hamnat i en sjö, när jag hade varit där och badat. Så jag kände alltså stor skuld och oro över att de som badade i sjön skulle bli förgiftade. 

”Ung kvinna som hoppas på en bättre framtid”

Jag brukar nypa mig själv i armvecken. Först höger, sedan vänster och sedan höger igen.

”Armnyperskan”

Det började med att jag spottade på marken som liten. När jag blev vuxen kom det fler besynnerliga tvångstankar. Jag fick symmetritvång och tvingades nudda saker med båda händerna eller båda fötterna. Mina drömmar blev långa, komplicerade, aktiva och alltmer tvångsmässiga. Ett tvång som ofta uppträder vid datorn är att jag måste radera sista bokstaven i en mening och ersätta den med en ny, eller klicka på Start-knappen om och om igen.

Innan jag går hemifrån kontrollerar jag alla knappar på spisen. Alla ”knappar” måste stå på noll. Jag börjar från vänster och mumlar noll, noll, noll, noll, noll tills jag kommer till sista knappen, då börjar jag om tills jag har gjort det tre gånger. Sedan gör jag det en fjärde gång, men lite långsammare samtidigt som jag nickar med huvudet.

Hälsningar J

Det började med att jag kände att jag var tvungen att känna om vattenkranen var riktigt avstängd. Sedan blev det bara värre. Jag kände mig tvingad att tända och släcka lampan ett antal gånger, inte gå på vissa ställen på marken, tvätta händerna flera gånger när jag nyss gjort det. Att lida av tvång är verkligen skitjobbigt. Vill verkligen bli av med det. Suck...

”Anonym”

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM