”Du är inte tokig. Be om hjälp”

HÄLSA

Läsarna berättar om sina tvångstankar - och hur de blev av med dem

Du är inte tokig.

inte ens om du måste blunda när du cyklar i full fart eller känner dig tvungen att tvätta händerna dussintals gånger per dag.

Våga be om hjälp, säger läsare som berättar om sina egna tvångsbeteenden.

Det drabbar både ung och gammal och är alltid lika plågsamt.

Att dra ur alla elsladdar innan man går hemifrån och sedan kolla att alla är urdragna - igen och igen.

Att tvångsmässigt räkna bokstäverna i ord i undertexten på tv-filmer.

Att känna sig tvungen att blunda och räkna till 20 när man cyklar i full fart.

Att bara vara tvungen att gå på en viss sida om lyktstolparna.

Att vara säker på att något hemskt kommer att hända om vissa saker sker i följd.

Det är några av många beskrivningar av tvångstankar som läsarna skickat in.

Förlorade fru och jobb

”Jag är en man på 41 år som fick min diagnos för 11 år sedan. Mina tvångstankar kostade mig både mitt äktenskap och mitt arbete.”, skriver PeterSthlm.

Han beskriver hur tvångstankarna tog 6-8 timmar av hans tid varje dag.

”Jag hade tur eftersom en expert på området fanns i samma lokaler som min husläkare annars hade jag kanske fortfarande gått till en psykolog vilken inte alls hjälpte eftersom sjukdomen är medicinskt betingad. Om någon läser detta som ännu inte vet att man har OCD och börjar misstänka att det kan vara det du lider av, ta åt dig en sak, du är inte tokig.”

Signaturen Jokke brerättar att han bland annat tvångsmässigt kontrollerade att vattnet var avstängd. Inte bara i hemmet utan överallt han befann sig. Han beslutade till slut att trotsa sin ångest och tänja på gränserna när tvångstankarna satte in.

Tänjde på gränserna

”Till slut tröttnade jag på alla besvär det förde med sig och beslöt att försöka bli av med besvären. Detta gjorde jag genom att tänja på gränserna och förstod, step by step, att ingenting hemskt faktiskt hände om jag lät bli med ritualerna. Visserligen insåg jag det innan också, på ett rent intellektuellt plan, men tydligen var det learning by doing, som fungerade som botemedel.”

Meg_r är 34 år och berättar att hon utför en mängd saker närmast rituellt - och många gånger i följd.

”Deo måste jag rolla 16 ggr under varje arm. Innan jag lägger mig måste jag kolla väckarklockan 16 gg, sen mobilen 16 ggr för att verkligen veta att jag ställt dom. Jag vet ju det men måste bara kolla. Måste dricka en halv liter vatten innan måltid, annars klarar jag inte av att äta........ Har inte sökt hjälp. Detta är min vardag.”

"Be om hjälp"

Signaturen utochres tycker att den som har en kompis med tvångstankar ska fråga om man kan hjälpa till med något.

” Och ni som har konstiga vanor ni inte blir av med, be era kompisar om hjälp. Fråga er kompis om de kan låsa dörren tex.

Eller du som bor hemma och måste kolla väskan innan det är dags att sova, fråga era föräldrar om hjälp. Lämna över det jobbiga och sov gott om natten. Ingenting går över på en natt men efter ett tag så ska det gå bättre.” skriver utochres.

Läs mer:

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM