"Jag har haft problem själv"

HÄLSA

Läs hela chatten med Hillevi Caris

Foto: Hillevi Caris.

Hillevi Caris säger: Hej, jag är här nu!
Moderator säger: Då sätter vi igång med frågorna!
Lisen säger: Hej, jag dricker mycket kaffe och vatten på dagarna, och som resultat av det springer jag på toaletten hela tiden. Kan detta leda till inkontinens?
Hillevi Caris säger: Hej, Lisen! Ja för mycket kaffe och vatten kan göra att det ger stor påfrestning på blåsan och därav läckageproblem.
vad e inkontinens?? säger: hej vad e inkontinens?
Hillevi Caris säger: Inkontinens är när man har problem med läckage, både urin och/eller avföring.
Mamman säger: Hej, jag födde barn för drygt tre månader sen, och sen förlossningen har jag svårt att hålla tätt. Kommer det att gå över av sig själv, eller ska jag söka hjälp?
Hillevi Caris säger: Hej Mamma! Det kan vara problem ett tag efter förlossning. Jag själv fick problem efter förlossning och mitt problem var kvar efter 6 månader, men ta upp det med din barnmorska direkt! Så du får hjälp!
Chillpill säger: Hej! Jag förstår ju att antalet gången man går på toa per dag är beroende av hur mkt man dricker – men vad är egentligen lagom att dricka? I ren vattenmängd?
Hillevi Caris säger: Normalt är ca 1 1/2 liter till 2 liter .
Lotta säger: Varför blir man inkontinent? Är det något man bör tänka på att undvika/något man bör göra för att inte drabbas
Hillevi Caris säger: Hej Lotta! Absolut bör man tänka på att hålla igång och träna sin bäckenbotten. Det är bra att knipa i form av bra bäckenbottensträning eller som Kontinets sexolig säger "Den bästa träningen för knipet är att ha ett bra liv med sitt underliv". Helt enkelt ha ett bra samliv! Varför man blir inkontinent kan bero på väldigt mycket olika orsaker. Kan vara barnaförande, framfall, torra slemhinnor m.m.
loppan säger: Hej Hillevi. Hur kommer det sig att du är engagerad i det här? Vad har du för utbildning? Kram Loppan
Hillevi Caris säger: Hej Loppan! Jag har haft problem själv (när det var som värst mellan 10-15 skydd per dag – suck!) sen för 4 år sen fick jag hjälp och nu vill jag hjälpa fler att belysa detta ämmne. Har startat ett nätverk som är som en kunskapsbank, www.kontinet.se.
S säger: Kan killar drabbas av inkontinens, eller är det bara tjejer?
Hillevi Caris säger: Killar och män kan drabbas .Många kan drabbas efter prostatcancerbehandling och då heter det oftast överrinningsinkontinens.
Maria säger: Hur vanligt är egentligen det här problemet? Och vad gör man åt det?
Hillevi Caris säger: Hej Maria! Det är så många som har det!!! Det kända antalet i sverige är 700.000 drabbade. Tyvärr är det säkert minst det dubbla pga att det är så tabubelagt. Det görs mycket i Sverige, men det behövs göras mycket mer som tex fråga mer till alla som gör ett läkarbesök på Vårdcentralerna i samband med att man frågar vanliga frågor som blodtryck m.m.
Sara säger: Hej! Ibland när jag skrattar mycket eller anstränger mig kan det kännas som om det kommer en skvätt, men sedan visar det sig att det inte har kommit något trots allt. Kan det vara början till inkontinens?
Hillevi Caris säger: Det kan vara början till ansträngninginkontinens – gå till din gynekolog och låt de undersöka ditt knip. Det kan vara så att du även behöver träna ditt knip och få starkare muskler. Finns att köpa bra knipkulor. Gå in på www.kontinet och läs om Vagitrim.
Moderator säger: Dags för dagens sista fråga!
Bo säger: Hej Hillevi, jag skäms något otroligt över mitt inkontinensproblem och vågar varken träffa damer eller delta i sporter eller ndra sociala aktiviteter av rädsla att det ska uppdagas.. Det begränsar hela mitt liv! Hur ska jag göra?
Hillevi Caris säger: Hej Bo ! Gör inte som jag gjorde under flera år.. Lid inte i det tysta. Utan ta steget och gå och sök hjälp. Finns fantasktiskt bra kunniga uroterapeuter i Stockholm, men i första hand sök din läkare så du får en remiss. Och Bo det finns hjälp att få! Lycka till!
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag, stort tack till dig Hillevi, och tack till alla er som chattat!
Hillevi Caris säger: Tusen tack alla!! Och som sagt gå in på www.kontinet.se. Det finns uroterapeut och sjukgymnast att fråga! Mvh Hillevi