Årets bästa löparskor

HÄLSA

Hitta rätt dojja för dig – stort test av 78 modeller!

Dyrast är inte alltid bäst – åtminstone inte när det gäller löparskor.

Bland 78 skomodeller som har testats av marathon.se och Löplabbet, fick alla under 1100 kronor godkänt, ett par till och med nästan toppbetyg.

Bäst betyg i årets skotest fick det japanska märket Asics, som fick en genomsnittspoäng på 4,33 av 5 för sina modeller. Allra bäst är deras DS Trainer 13 och GT-2130, som fick full pott.

Testet visar att pris inte har en direkt koppling till kvalitet. Samtliga skor under 1100 kr fick godkänt, två var till och med nära toppbetyg med varsin fyra av fem möjliga; Reebok Premier Road Cushion och Nike Air Pegasus +.

Bara en underkänd

Är du i köpartagen just nu så kan det vara skönt att veta att det är svårt att köpa helt fel sko – endast en av de 78 modellerna blev rejält underkänd.

Resultatet var så bra att testledaren Tommie Nordh från Löplabbet blev förvånad.

- Det är anmärkningsvärt att så många skor får så höga betyg. Skotillverkarna har dock dragit ned på innovationstakten, de lägger allt mindre energi på häftig design och allt mer på insida och funktion, vilket naturligtvis påverkar resultaten, menar han.

Kärlek vid första steget

För att hitta rätt sko för just dig, finns bara en sak att göra: prova.

Enligt Tommie Nordh ska en bra sko aldrig behövas springas in.

– Man ska bli kompis med skon på en gång. Sitter den rätt direkt kommer det att fungera hela vägen, säger Tommie Nordh.

Kärlek vid första steget, eller det som de 218 testlöparna beskriver som löpkänsla, har även stor betydelse för resultatet.

Testet med de 78 skomodellerna finns att läsa i sin helhet på marathon.se .

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning