"Barbiedrogen" gör succé i England

Av: 

Emma V Larsson

Hälsa

Hormoninjektionerna gör dig brun – och kåt

Den kallas för ”barbiedrogen” i den brittiska pressen och ska ge dig en snygg solbränna snabbt och enkelt. Men preparatet melanotan, som det egentligen heter, är olagligt att sprida. Trots det visar en ny undersökning att många britter injicerar drogen flitigt – på egen hand – utan att någon känner till konsekvenserna.

Melanotan – ett mirakel för den som vill ha snabb bränna eller en fantasidrog med okända biverkningar?

Brittiska BBC har gjort en undersökning som visar att ett stort antal människor i Storbritannien flitigt injicerar sig själva med melanotan för att få en snygg solbränna. Kliniska tester utförs än så länge på drogen, men den har redan börjat spridas illegalt via Internet och på gym.

Syntetiskt hormon

Melanotan är ett syntetiskt hormon som stimulerar kroppens produktion av melanin, ämnet som ger huden dess färg. Melanin produceras naturligt i kroppen och personer med mörkare hud har mer melanin än de med ljus hud.

Det finns två olika typer av drogen; Melanotan 1 och Melanotan 2. I princip fungerar de bägge på samma sätt, men den sistnämnda ökar också din sexuella drift.

Det uppenbara problemet med den olagliga spridningen av drogen är de efterföljande bieffekterna. Konsekvenserna av att injicera preparatet är ännu okända. Hormonet har utvecklats för behandling av olika hudåkommor, men det har inte licens för mänskligt bruk. Drogen är olaglig att sprida, men det är ännu inte olagligt att bruka den.

Tio injektioner

Stacey Boardman är en av dem som använder preparatet. Till BBC säger hon att hon är villig att ta risken med okända biverkningar. Stacey ska ta tio injektioner, en om dagen. När tio dagar har gått har hon en fin solbränna. För att få ännu mer färg är det bara att fortsätta med injektionerna.

– Sedan räcker det med att du tar sprutan en gång i veckan för att behålla brännan, berättar hon.

Mats Berg, docent och överläkare vid hudkliniken i Södermanlands län, reagerar negativt på drogens spridning.

– Man bör inte använda drogen innan den har undersökts ordentligt. Det är onödigt för vi har inte en aning om vad drogen faktiskt gör med våra hudceller, säger han.

Han rekommenderar den som vill bli brun att istället använda sig av spraybar brun-utan-sol.

– Samtidigt finns det ju alltid en infektionsrisk med injektioner. Det innebär inte nödvändigtvis en stor risk, men det är viktigt att nålen är steriliserad, förklarar Mats Berg.

Varnar

Brittiska MHRA (Medicines and Healthcare productions Regulatory Agency) har gått ut till flera medier och varnar dem för att göra reklam för produkten.

– Den har ännu inte blivit testad – varken för dess effektivitet eller dess säkerhet, berättar Claire Tilstone på MHRA, för BBC.

Hon är orolig över de möjliga konsekvenserna på hälsan och uttrycker också en oro för att folk injicerar sig själva utan ordentlig medicinsk utrustning.

David Carter, också verksam vid MHRA, säger till Sky News att det är löjligt att tro att melanotan är en genväg till en säker och jämn solbränna. 

– Vi varnar folk och ber dem att inte använda denna drog. Biverkningarna kan vara extremt allvarliga. Om du använder drogen bör du sluta med en gång.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: