Svår mensvärk kan vara endometrios

Många kvinnor har sjukdomen utan att veta om det

1 av 3 | Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Endometrios är en inflammatorisk sjukdom som fått sitt namn efter det latinska ordet för livmoderslemhinna, endometrium.

Om du har endometrios finns livmoderslemhinnan inte bara i livmodern utan också på andra håll i kroppen där den definitivt inte hör hemma.

Livmoderslemhinna kan till exempel finnas på äggstockar, äggledare, bukhinna, urinblåsa och ändtarm.

Varje månad byggs en blodfylld livmoderslemhinna upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det är äggstockshormonet östrogen som styr processen. Om inget ägg befruktas och fäster i slemhinnan stöts den ut tillsammans med blod vid menstruationen.

Den livmoderslemhinna som hamnat fel och sitter utanför livmodern påverkas också av äggstockshormoner. Den reagerar precis som sina rätt placerade systerceller. Slemhinnan blodfylls varje månad och den kan också blöda vid mens. Det kan göra fruktansvärt ont.

Riklig mens ökar risken

Endometrios kan uppstå eftersom en del av mensen, både blod och celler från livmoderslemhinnan, ibland pressas baklänges genom äggledarna och kommer ut i bukhålan. Alla med öppna äggledare har sådan så kallad retrograd menstruation.

Ju mer du blöder desto större är risken att endometrieceller kommer ut i bukhålan. Det betyder att långa och rikliga menstruationer kan öka risken för endometrios. I de flesta fall bryter immunförsvaret ner de vilsekomna cellerna innan de hinner fästa på något organ. Själv märker du ingenting.

Men hos vissa kvinnor fungerar inte renhållningsmekanismerna lika effektivt. Då kan cellerna från livmoderslemhinnan växa fast på ställen där de normalt inte ska finnas. Kvinnan har fått endometrios.

– Det finns ingenting som tyder på att dessa kvinnor har dåligt immunförsvar generellt. De är till exempel inte mer infektionskänsliga än andra, säger Agneta Bergqvist, docent på Kvinnokliniken vid Huddinge universitetssjukhus.

Syns sällan hos gynekologen

Men immunsystemet tycks ändå vara i olag på ett eller annat sätt.

– Vissa autoimmuna sjukdomar är något vanligare hos kvinnor med endometrios.

Endometrios syns sällan vid en vanlig gynekologisk undersökning och det finns ännu inga prover som säkert kan avslöja sjukdomen.

– För att säkert fastställa endometrios krävs en laparoskopisk undersökning, en titthålsundersökning, säger Agneta Bergqvist.

Stort mörkertal

För att kunna titthålsundersöka buken måste kvinnan sövas. Därför görs det inte i första taget. Det kan innebära att endometrios är betydligt vanligare än man trott.

Agneta Bergqvist, som har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt endometrios, är säker på att mörkertalet är stort.

– Mensvärk är den vanligaste orsaken till korttidssjukskrivning efter migrän. Jag är övertygad om att många kvinnor med svåra menssmärtor har endometrios.

Så lindras symptomen

Det är svårare att bli gravid

Ewa Tiwe , halsa@aftonbladet.se halsa@aftonbladet.se