Åtta av tio svenskar har träningsredskap de inte använder

Av: Iris Wigur

Publicerad:
Uppdaterad:
Hantlar är ett av de vanligaste redskapen folk köper men inte använder.
Foto: Mats Strand
Hantlar är ett av de vanligaste redskapen folk köper men inte använder.

Åtta av tio svenskar har träningsredskap hemma som de inte använt på minst ett halvår.

De vanligaste redskapen som folk köpt men inte använder är hantlar, kettlebells och medicinbollar.

– Det vanligaste felet man gör är att gömma grejerna under sängen eller i garderoben, säger träningsexperten Shirin Djavidi.

Begagnathandeln av träningsprylar är som mest intensiv under april och maj månad. Det visar en undersökning som Blocket gjort tillsammans med TNS Sifo. Under de månaderna läggs i snitt 153 privatannonser per dag upp.

De som inte använt sina träningsprylar på mer än ett halvår uppger i undersökningen att de ofta känner skuld. Snittvädret på de prylarna som finns i folks förråd uppgår till 4000 kronor.

– Vi vill, för både miljön och hälsans skull, få upp dessa träningsredskap på begagnatmarknaden. Folk tycker ofta det är tråkigt att bara träna samma sak. Men om fler objekt kommer upp på Blocket kan man unna sig att testa runt lite. För värdet av 4000 kronor kan man också istället köpa sig ett träningskort, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

"Ställ fram grejerna istället"

Träningsexperten Shirin Djavidi tipsar istället om hur man får igång motivationen till att använda de saker man faktiskt köpt.

– Det vanligaste man gör är att gömma sakerna under sängen eller i garderoben. Ställ fram dem i stället. Då blir det mer att man står och snackar och lyfter lite eller att barnen börjar leka med sakerna. Jag har mina kettlebells i vardagsrummet, säger hon.

Ett annat bra tips är att involvera hela familjen i träningen.

– Om man har barn eller en make eller maka kan man istället säga att "Nu drar vi fram gejerna" och gör ett program 2-3 gånger i veckan. Man kan göra sin egen lilla cirkelträning hemma. Gör något kul av det, säger Shirin Djavidi.

Sommaren har bjudit på fantastiskt väder hittills. Något som Shirin tycker bör utnyttjas även i träningen.

– Ta ut grejerna i trädgården eller på altanen. Gör några kul stationer. Bara för att man har en hantel hemma behöver man inte stå och göra biceps curls. Nu kan man plocka fram hopprep, rockringar och kettlebells ute och göra sitt eget lilla gym i trädgården, säger hon.

Har dåligt samvete

Enligt Blockets och Sifos undersökning har 28 procent köpt sina redskap i syfte att förbättra konditionen. 23 procent har köpt sina saker i rehabiliteringssyfte.

På frågan "Vad är din starkaste känsla kring de här sakerna?" svarar 18 procent att de har dåligt samvete, att de inte kommit igång eller fortsatt med den tänkta träningen. Lika många svarar dock att de ska börja använda grejerna snart igen.

En av de saker som ökar allra mest på Blocket under vårmånaderna är begagnade cyklar. Det köps och säljs tre gånger så många cyklar jämfört med månaderna innan.

Publicerad: