Vinbär en framtida astmamedicin

Läkare: Spännande genombrott

HÄLSA

Svarta vinbär kan hjälpa mot allergisk astma. Det tror forskare på Nya Zeeland som upptäckt att ett naturligt ämne i bären dämpar inflammationen i luftvägar och lungor.

Foto: thinkstock

Upptäckten kan förklara varför personer med allergisk astma fått lättare att andas när de ätit svarta vinbär. I senaste numret av tidskriften Molecular nutrition and food research berättar en av forskarna, Roger Hurst, om gruppens experiment med ämnet Epigallocatechin, en känd antioxidant som svarta vinbär är proppfulla av. Hur de studerat antioxidantens effekt på celler från lungvävnad och sett att den stärkt kroppens eget immunförsvar och på så sätt dämpat inflammationen i vävnaden.

Bärextrakt

– Det här är ett spännande genombrott, säger Roger Hurst till nättidningen Science Daily.

När lungorna utsätts för pollen och andra allergen är kroppens naturliga reaktion att attackera de främmande partiklarna. Hos personer med allergisk astma har det lett till en kronisk inflammation i lungorna som gör det svårare att andas. Med inflammationsdämpande medicin kan dagens astmatiker hålla sjukdomen i schack. Lyckas forskarna på Nya Zeeland fullt ut hoppas de kunna ersätta medicinerna med bärextrakt .

Naturligt alternativ

– Kan vi lära oss mer om det här fungerar skulle vi kunna utveckla mat med det här ämnet som ett naturligt alternativ till dagens astmamediciner, menar Roger Hurst.