Hon är allergisk mot starka dofter

– kan inte leva ett normalt liv

HÄLSA

Birgitta Johannesson, 58, lever sedan några år tillbaka med en kronisk sjukdom som kallas SHR, sensorisk hyperreaktivitet.

Det innebär att hon är allergisk mot dofter – och tvingas isolera sig från världen för att inte få en allergichock.

– Om det kommer en doft kan jag bli väldigt sjuk väldigt fort, berättar hon.

Foto: Privat
Birgitta Johannesson är doftöverkänslig, vilket gör att hon inte kan leva ett normalt socialt liv.

När Birgittas mamma gick bort för cirka åtta år sedan tog Birgitta tillvara på hennes parfym.

En tid senare sprutade hon på sig den och åkte sedan in till Göteborg för att fira valborg med sin man.

– Helt plötsligt började jag må väldigt dåligt. Jag tyckte jag stank parfym och blev vimsig och kände mig konstig, berättar Birgitta.

Det var första gången hon kände av sin doftöverkänslighet och sedan dess har den blivit värre.

Har förvärrats

I dag reagerar hon på de flesta syntetiska dofter som tvättmedel, schampo, lotion, tvål och parfym men också på starka lukter från till exempel blommor, nya möbler, tätningsmedel, kitt och andra kemikalier.

Hon börjar hosta, blir täppt i bihålorna, får huvudvärk, yrsel och andningen blir tung.

– Jag märker att sjukdomen blir värre. Förut när jag stod i en kassakö så behövde jag inte flytta mig om det var någon som hade stark parfym, men det får jag göra i dag, säger hon.

Svårt att leva normalt

Att leva ett normalt liv är nästan omöjligt för Birgitta.

Hemmet på Hisingen i Göteborg, där hon bor med sin man, är en relativt fredad zon.

I deras lägenhet finns inga produkter med parfym, men det kommer dofter utifrån och om hon till exmepel öppnar ett fönster kan hon få en reaktion även i hemmet. Det kan till och med komma dofter genom väggarna ibland – och Birgitta reagerar.

Hemma hos släktingar och vänner finns det rester av tvättmedel i allt från gardiner till mattor och soffkuddar så det är svårt att vara social: Att gå på bio eller konserter är helt omöjligt.

– Ja, det går inte. Där har alla människor piffat sig och har parfym och mousse i håret, nytvättade kläder och allt vad det är. De kan ju ha upp till tio olika dofter på sig, säger Birgitta.

Kan få panik

Att köpa parfymfria produkter är i dag inget problem. Problemet ligger i stället i, att få andra människor att förstå att det är en sjukdom och att de som lider av den mår väldigt dåligt.

Birgitta tror att hon ligger någonstans mittemellan de som har det värst och de som är friska.

Trots att Birgitta livet fungerar ganska bra så är det verkligen ingen rolig sjukdom att ha, säger hon. Det sociala livet blir enormt begränsat och det finns ingen medicin mot besvären.

– Man blir ju sin egen försöksperson och ibland kan jag få panik om jag känner en doft men inte vet vad den kommer ifrån så att jag kan undvika den. Att inte kunna styra sin egen tid och sitt eget liv – det är det värsta.

Får upprättelse ibland

Men ibland får hon upprättelse: En dag kände hon svag parfymdoft när hon klev in genom dörren till den lokala matvaruaffären.

– Jag trodde det var någon som gått förbi med stark parfym på sig, men så kände jag det igen och då ringde jag den butiksansvarige. De hade satt doftmarkeringar i dörren för att folk ska känna igen sig när de går in. Men jag bad dem att ta bort dem och då gjorde de faktiskt det, säger Birgitta och ler.

FAKTA

Det här är doftöverkänslighet

SHR, sensorisk hyperaktivitet, eller doftöverkänslighet innebär att man inte tål dofter eller kemiska ämnen.

Vanliga dofter som de sjuka reagerar mot är tvättmedelsrester i kläder, cigarettrök, mögel, avgaser, parfymer och blomdoft.

SHR är ett relativt nytt begrepp. Det är först på senare tid som läkare har kunnat fastställa en säker diagnos.

Det ger astmaliknande symptom, men kan testas och särskiljas från astma genom ett positivt capsaicintest, inandning av ett ämne som finns i spansk peppar. Genom att mäta antalet uppkomna hoststötar kan man bedöma luftrörens känslighet för doftande ämnen.

Det är inte lukten i sig som framkallar besvär, utan den retning av slemhinnan i luftvägarna som ett doftande ämne eller en kemikalie framkallar via det så kallade kemiska sinnet.

Doftöverkänslighet kan ge symptom som ofta förväxlas med astma och allergi. Ett sätt att skilja doftöverkänslighet från astma och allergi är att mediciner mot astma och allergi inte har någon effekt.

Man tror att drygt 6 procent av befolkningen lider av sjukdomen.

En av få behandlingar som bevisats ge goda resultat för doftöverkänsliga är andningsmassage enligt Lotorpsmetoden. Metoden innebär att man stimulerar magmusklerna och masserar bröstkorgen.

(Källa: www.doftoverkanslig.se)