Varningarna skapar onödig oro för allergiker

HÄLSA

Det är illa nog att vara allergiker, men många oroar sig också i onödan. Astma- och allergiförbundet har märkt att allergivarningar överanvänds.

Det begränsar matvaruhandeln för allergiker.

Foto: thinkstock

– Livsmedelsbranschen vill slippa kritik och göra sig klanderfria, därför tar de det säkra före det osäkra, och märker varor med allergivarningar. På vissa varor är varningarna inte nödvändiga, säger Ingalill Bjöörn, ordförande på Astma- och allergiförbundet.

Hon berättar att det bland annat finns snackspåsar med jordnötter ute på marknaden med varningstexten "kan innehålla spår av nötter".

Onödiga nojor skapas

– Det är ett bra exempel på överanvändandet av varningstexter. Ett annat är varningen "olämplig för allergiker". Det finns många olika typer av allergiker, man kan inte dra alla över en kam.

Ungefär var fjärde person i Sverige lider av någon form av matallergi. Astma- och allergiförbundet har sedan början av 2000-talet arbetat för en lagstiftning som ska reglera användandet av varningstexter. Men ännu har ingenting hänt.

– Och under tiden har det spårat ur på livsmedelsmarknaden. Det skapar onödiga nojor för allergiker, "varning för vete", "varning för mjölk", många varningar är inte är helt befogade.

Begränsad handel

Det finns ännu inte någon undersökning som visar hur många varor som har varningstexter och som egentligen kanske inte behöver det.

– Det är dags att vi börjar undersöka och gå ut i fabriker för att se om riskerna som det varnas för faktiskt finns. För som det ser ut nu, är en väldigt stor del av matvaruhandeln begränsad för allergiker och så kanske det inte behöver vara.

FAKTA

Symtom vid födoämnesallergi

Källa: Vårdguiden.

Johanna Edström