Ökat nötätande ger fler allergiker

HÄLSA

Nötter är inte bara nyttigt utan också en del av den nya hälsotrenden.

Samtidigt ökar nötallergierna i västvärlden.

Foto: colourbox

Att tillsätta eller basera mat på nötter är populärt. Nötter framställs som hälsosamt och en bra ersättning till godis och sötsaker.

Men alla kan inte njuta av nötbars, hasselnötsyoghurt och cashew-dip: Tusentals människor är allergiska och antalet ökar hela tiden.

Orsakar flest dödsfall

Nötallergi är den allergi som orsakar flest dödsfall av alla allergier.

Vanligast är dödsfall på grund av jordnötsallergi, näst vanligast är att allergiker dör av trädnötter.

Kan ge allergisäker mat

Göran Larsson är forskare vid Umeå Universitet.

Just nu undersöker hans forskargrupp vad i paranöten som kan orsaka allergireaktioner. Han hoppas att deras forskning ska hjälpa till att ta fram allergisäker mat.

– Vi tittar framför allt på proteinet Ber e 1 som finns i paranöten och hur det beter sig. Om man renar proteinet från resten av paranöten orsakar det inte allergi, men när det framrenade proteinet blandas med fetter från paranöten blir det allergent, säger Göran Larsson till Astma– och allergiförbundet.

Kan vara dödligt

De starka reaktionerna mot nötter kommer av att immunförsvaret bildar antikroppar mot vissa proteiner som finns i nötterna.

Vid en allergisk reaktion påverkas ofta luftvägarna, magen och huden. Det allvarligaste tillståndet kallas anafylaxi, så kallad allergisk chock. I värsta fall kan det ha dödlig utgång.

– För att kunna utveckla nya proteinrelaterade produkter är det viktigt att veta varför vissa proteiner blir allergena tillsammans med beståndsdelar från livsmedel, säger Göran Larsson.

Det är intressant för matindustrin om vi kan komma på ett sätt att blockera proteinets allergena egenskaper, då kan vi få fram allergisäkra produkter i framtiden, säger Göran Larsson.

FAKTA