Nytt superregister för glutenallergiker

Ska hjälpa tusentals svenskar att hitta glutenfria varor

HÄLSA

Ett nytt register ska hjälpa personer som är överkänsliga mot gluten.

Här kan 90 000 glutenintoleranta svenskar hitta varor som är fria från vete, råg och korn.

Här är den internationella symbolen som glutenallergiker ska hålla utkik efter.

45 000 svenskar har diagnosen glutenintolerans, som innebär att man är allergisk mot mat som innehåller gluten.

Men enligt svenska Celiakiförbundet, som är en patientorganisation som arbetar för de som är överkänsliga mot gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein, lider upp till 90 000 svevnskar av glutenintolerans.

Nu har förbundet upprättat ett register, där de presenterar de producenter som erbjuder glutenfria ersättningsprodukter.

Många olika symboler

Det finns en djungel av symboler för de som är allergiska – och det är inte alltid så lätt att hålla reda på vilken som betyder vad.

Därför finns nu en enda internationell symbol, som ska visa att produkten är lämplig för de som är glutenintoleranta.

Symbolen visar ett överkrossat ax, och enligt Celiakiförbundet kommer det att underlätta för de drabbade.

Kan orsaka stort lidande

Hos de som är glutenintoleranta orsakar gluten en inflammation i tunntarmen som försämrar näringsupptaget och dessutom ger magont, illamående, blodbrist och diarré eller förstoppning.

Det enda sättet för glutenintoleranta att slippa besvär är att inte äta gluten, vilket innebär att man hlet måste undvika livsmedel som innehåller vete, råg eller korn.

I dag finns en mängd glutenfria produkter på marknaden – och nu kommer de dessutom att bli lättare att hitta.

FAKTA

Glutenintolerans

Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten och leder till skada på tunntarmen.

Gluten är ett protein i vete, råg och korn som personer med celiaki inte tål. Man räknar med att 1 av 100 svenskar har celiaki, glutenintolerans. Alla som har celiaki har inte fått diagnosen ställd ännu, så frekvensen av känd celiaki är lägre. Särskilt bland vuxna är mörkertalet stort.

(Källa: Celiakiförbundet)

Johanna Edström / Lina Thorén