Allergimediciner kan ge dig hål i tänderna

HÄLSA

Är du allergisk och äter medicin som gör dig torr i munnen? Se upp, du kan lätt få hål i tänderna.

Foto: colourbox

Våren är här. Underbart tycker många, men för var femte svensk är den här årstiden en plåga på grund av pollen. Många lider när knopparna brister och är tvungna att äta medicin dagligen för att orka med vardagen. Tyvärr kan medicin mot astma och allergier ge muntorrhet, som kan orsaka hål i tänderna.

– Därför är det viktigt att kombinera sina mediciner med salivstimulerande fluorpreparat. Gör man det kan man undvika att få hål, säger Bertil Rosenquist, specialist i allmänmedicin, i ett pressmeddelande från företaget Actavis.

Går till tandläkaren försent

Muntorrhet kan leda till sveda i munnen och problem att äta och prata. För att slippa besvären är det bra att ta preparaten, som finns i till exempel tablettform, i tid. Bertil Rosenquist menar att många kommer till tandläkaren försent, när hål redan har uppstått.

– Tyvärr uppmärksammas det här problemet inte tillräckligt varken av läkare, tandläkare eller apotekspersonal. Det borde vara självklart att informera patienterna om detta och tala om att det finns hjälp att få för att slippa besvären, säger Bertil Rosenquist.