Han gör vita gubbar

Allergiker? De här jordgubbarna kan du äta!

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
Räddare i nöden Åke Truedsson räddar sommaren för jordgubbsallergiker.
HÄLSA

VELLINGE. Med riktigt gröna fingrar kan vitt bli det nya svarta.

Åke Truedsson har lyckats få fram en färglös jordgubbe – som även allergiker tål.

– Att äta jordgubbar är en mänsklig rättighet, säger han.

Mogen och smakrik.

Åke Truedsson jobbar som kemist, vilket han har nytta av även på sin fritid.

I hans trädgård växer inte bara vita jordgubbar och smultron utan också en aprikosskog, kiwi, mandelträd och en mängd andra växter som är ovanliga i Sverige.

Men mest uppmärksammade är alltså hans vita gubbar.

– För mer än 15 år sedan träffade jag en flicka på fem-sex år som inte kunde äta jordgubbarna på sommarfesten eftersom hon var allergisk.

Misstänkte färgen

Åke trodde att färgen orsakade allergin och efter långa efterforskningar hittade han vita jordgubbar i Oregon, USA och i Rumänien.

– Det var jättedåliga sorter och små bär.

Ser omogna ut

Men efter att ha förädlat gubbarna och korsat dem med svenska har han i dag fått fram vita svenska jordgubbar allergiker kan äta. De ser omogna ut men smakar precis som mogna röda gubbar.

– De ger lite mindre skörd och de ska helst ätas utan att lagras. Men de är lika goda.

Ännu finns Åke Truedssons vita gubbar inte ute i handeln.

– Men jag har funderat på att släppa en sort. Annars har jag mest släppt i väg lite plantor till allergiker som själva kan odla de vita gubbarna i sina trädgårdar.

FAKTA

Gubbfakta

Jordgubbe är egentligen inte ett bär utan en så kallad skenfrukt.

Jordgubbe är från början en korsning mellan olika smultron.

De första gubbarna odlades fram i Frankrike på 1700-talet.

I Sverige skördas varje år 20 000 ton jordgubbar.

Källa: Wikipedia