Vaccinationen gav Jesper ett nytt liv

Foto: Sara Ringström
Jespers största dröm är att skaffa en egen hund. Än så länge får han nöja sig med råttan Kitty som husdjur.
HÄLSA

Jesper Dahlin, 13, har haft svår allergi sedan han var liten och aldrig kunnat umgås med kompisar som har hund eller katt.
Nu har han blivit vaccinerad mot pälsdjursallergi och slipper sina allergimediciner.
– Nu kan jag sova över hos en kompis som har tre katter, säger en överlycklig Jesper, som drömmer om att skaffa en egen hund.

Foto: Sara ringström
"Jag vill verkligen rekommendera andra att vaccinera sig för att slippa ta tabletter", säger Jesper Dahlin efter vaccinationen.

Jespers pälsdjursallergi upptäcktes i samband med att familjen, som också består av mamma Anneli och storasyster Jennifer, 15, skaffade en hund när Jesper bara var fyra år. Ganska snart visade Jesper tecken på överkänslighet med olika symptom från näsa, ögon och luftrör.

Daglig medicinering

Ett pricktest och blodprov visade att han led av kraftig pälsdjursallergi och åratal av dagliga mediciner tog sin början.
– Jag har aldrig trott att det är nyttigt att proppa kroppen full med mediciner, så när vi fick reda på att Jesper skulle kunna vaccineras mot sin allergi tvekade vi aldrig, säger Anneli.

Rädd för sprutor

Jesper fick komma till Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och träffa barnallergologen Päivi Söderman.
– Till en början var det inte lätt. Jesper var så rädd för sprutor, men med hjälp utav en bedövningssalva lyckades vi påbörja behandlingen, säger Päivi Söderman.

Umgås med kompisar

Jesper var 9 år när han inledde sin vaccination mot katt och hund. I dag har han avslutat sprutbehandlingen och kan långsamt börja trappa ner på sin allergimedicin.
– Nu kan Jesper umgås med kompisar som har hund och katt. Han behöver till exempel inte avstå från att gå på kalas. Faktum är att hela familjen har fått en bättre livskvalitet, säger Anneli Dahlin.

När det var som värst kunde Jesper inte ens gå på hockeymatcher, ett av hans stora intressen. Det eftersom han ibland hamnade bredvid någon på läktaren som hade hund- eller katthår i kläderna.
– Då var jag tvungen att åka hem direkt och ta medicin, säger Jesper.

Okänd metod

Ett av hans största intressen är djur och han vill gärna ha en rottweiler.
– Jag vill verkligen rekommendera andra att vaccinera sig för att slippa ta tabletter, säger Jesper, som under sina fyra år fått cirka 40–50 sprutor. Men vartenda stick har varit värt belöningen att han nu kan träffa pälsdjur åtminstone korta perioder till att börja med. Trots att möjligheten att vaccinera mot pälsdjursallergi funnits i många år är metoden relativt okänd.

Viktigt att sprida kunskap

Päivi Söderman tycker det är viktigt att kunskapen om att det går att behandla pälsdjursallergi når ut till fler som inte tål till exempel katt.
– Det är en jättebra metod och framför allt ger den ett bättre socialt liv för pälsdjursallergiker som annars ofta tvingas att leva isolerat, säger hon.

– Tyvärr är detta en verksamhet det är alldeles för tyst om. Men jag tror att fler skulle efterfråga allergivaccin om de visste om metoden och att den har god effekt. Vi kan inte garantera att alla blir helt besvärsfria men flertalet blir betydligt bättre. Dock behandlar vi inte personer som redan har något pälsdjur i hemmet eller som tänker skaffa hund eller katt, säger Päivi Söderman.

Allergivaccination – så går det till

Allergivaccination innebär att man sprutar in extrakt av pälsdjur man inte tål under huden för att personen ska kunna bygga upp ett eget immunförsvar. Man börjar med en ytterst liten del av extraktet och trappar sedan successivt upp mängden varje vecka till underhållsdos. Därefter ges sprutorna var sjätte vecka under tre års tid. Varje år påbörjar mellan 300 och 400 personer i Sverige vaccination mot kattallergi. Något mindre än ett hundratal påbörjar vaccination mot hund, enligt uppgift från läkemedelsföretaget ALK.

Katarina Arnstad Elmblad