Så blir du kvitt ditt handeksem

Nytt preparat kan göra dig helt besvärsfri

Foto: Johan Främst
Botad Susanne Johansson, 49, har haft svåra handeksem i över tio år. Men så provade hon Toctino – och besvären försvann.
HÄLSA

Över en halv miljon svenskar har handeksem.

De kliande blåsorna och de smärtsamma sprickorna är ofta svåra att råda bot på.

Men det finns hjälp att få - bland annat i form av en ny, effektiv medicin.

Handeksem plågar över en halv miljon svenskar – de flesta kvinnor.

Små kliande blåsor, torr hud och smärtsamma sprickor kan göra livet till ett helvete – speciellt för dem som är svårast drabbade.

En del har det så besvärligt att de måste sjukskriva sig, och en del tvingas byta yrke.

– De här patienterna är ofta ganska tuffa, de lider i det tysta. Som doktor tycker man att de uthärdar lite väl mycket. De har blivit vana vid att det inte finns någon hjälp, och det är tråkigt, säger Mats Berg, överläkare vid hudkliniken i Sörmland.

Den i särklass vanligaste anledningen bakom handeksem är det som kallas atopi – en medfödd känslighet. Atopi kan ge både luftvägsallergitendens och känslighet i huden. Så många som en tredjedel av Sveriges befolkning tros vara atopiker – men alla utvecklar förstås inte just handeksem.

En del får eksem för att de har ett jobb som deras händer inte tål. Det kan handla om kockar, bilmekaniker, hårfrisörer och undersköterskor.

– Men många har helt enkelt känslig hud. Både de som i sitt jobb använder mycket vatten och tvål, och de som i sitt jobb måste skydda händerna med handskar, är utsatta. Handskar i sig kan vara en orsak att händerna reagerar, säger Mats Berg.

Många som har eksem frågar sig om de är allergiska.

– Det är faktiskt hyfsat ovanligt att det handlar om allergi – men vid långvariga besvär ska man förstås alltid göra ett kontaktallergitest, säger Mats Berg.

Det finns en lång lista över ämnen som kan vara bovar i dramat. Ett allergitest omfattar oftast runt 30 ämnen, som tejpas på huden i två dagar. Ofta handlar det ofta om ämnen som är svåra att undvika helt, till exempel parfymer, lim, tejp och konserveringsmedel.

– Nickel har varit väldigt vanligt, men i och med att nickel i oäkta smycken måste deklareras numera så har nickelallergierna halverats, säger Mats Berg.

Mjukgörande krämer kan hjälpa om det handlar om mycket lindriga eksem – men de flesta behöver få starka kortisonpreparat utskrivna.

– De receptfria är för svaga – man har så tjock hud på händerna.

Problemet är att många får tillbaka sina besvär direkt efter avslutad behandling.

– Handeksem kan ibland vara svåra att få bukt med, säger Mats Berg.

Nu har ett nytt, lovande preparat, Toctino, gjort entré på marknaden. En studie har visat att över 50 procent blir helt, eller nästan helt, symtomfria. Medlet är godkänt i nästan hela Europa – utom i Sverige.

Det innebär dock inte att det är kört för svenska patienter som vill prova den nya medicinen. En hudspecialist kan få rätt att skriva ut genom att söka licens från Läkemedelsverket – men en ansökan måste göras för varje enskild patient, och proceduren är krånglig. Patienten måste också först ha provat andra metoder.

– Man kan fundera lite över hur Läkemedelsverket har resonerat här. Det är en väldig tröskel som doktor att ansöka första gången. Det är ingenting man gör automatiskt, säger Mats Berg.

Bakgrunden är att medlet, som är baserat på a–vitamin, kan ge fosterskador.

– Det är samma sak med a–vitamin i kosten, som i för höga doser är skadliga under graviditet. Men i Sverige har vi skött det här jättebra. Roaccutan, ett annat a–vitaminpreparat som används mot acne, har varit registrerat i Sverige i 30 år, och inte ett enda barn har fötts med skador på grund av det, säger Mats Berg.

Så länge läkemedlet inte är registrerat i Sverige får företaget som tillverkar det inte marknadsföra det, och inte heller kommer det in i Fass, katalogen över svenska läkemedel.

– Det här kan man tycka är ännu värre. All marknadsföring är ju inte av ondo – ibland handlar det om att få ut information. Många läkare, och många patienter, känner inte till att det här läkemedlet finns, säger Mats Berg.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM