Njut av våren med rätt pollenskydd

Foto: Colourbox
HÄLSA

Våren är här! Låt inte pollen förstöra din stund i solen. Kliar det i näsan och ögonen vänta inte tills de börjar rinna och svullna upp. Ju tidigare du tar din allergitablett desto bättre skydd får du.

Som pollenallergiker gäller det att hela tiden känna av hur svåra besvär du har. Inte för mycket. Inte för lite. Trappstegen nedan visar vilken typ av mediciner du bör ta för att slippa besvär. Det är viktigt att ligga på rätt nivå. Tar du för tunga preparat riskerar du biverkningar. Med för lite eller lätt medicin mår du dåligt helt i onödan och ökar risken att utveckla astma.

LINDRIGA BESVÄR ett normalt pollenår

• Receptfria allergitabletter ger ett grundskydd.

Antihistaminer som Clarityn, Versal, Zyrlex och alla deras kopior är i princip likvärdiga.

MÅTTLIGA BESVÄR ett normalt pollenår

• Komplettera med receptfria ögondroppar eller nässprej om du får besvär trots att du tar allergitabletter.

MÅTTLIGA ELLER SVÅRA BESVÄR vid höga pollennivåer

• Under dagar med extra mycket pollen i luften är det bra att skölja näsan med koksaltlösning.

• Även nässprejer som exempelvis Renässans protect eller Nasaleze spray kan hjälpa. De skapar en fet hinna som hindrar frömjölet från att irritera näsans slemhinna.

• Du kan också kombinera ögondroppar med antihistamin och natriumkromoglikat för bättre effekt. Hjälper inte det kan din läkare skriva ut starkare och mer långverkande ögondroppar.

SVÅRA BESVÄR och pollenutlöst astma

• Dags att trappa upp medicineringen med receptbelagda preparat som antihistaminer, nässteroider och luftrörsvidgare. Bäst effekt får du om du börjar några veckor innan pollenhalterna blir som värst.

• Läkare kan även skriva ut långverkande luftrörsvidgande medicin och antileukotrienen Singulair som tillägg till inhalationssteroiderna mot både allergi och astma.

SVÅRA BESVÄR under extra svåra pollenår

• I extrema fall kan läkare skriva ut en veckolång behandling med kortisontabletter som Betapred eller Prednisolon när det är som värst.

SVÅRA BESVÄR under flera år

• Får du alltid svåra besvär finns allergivaccin att ta till. Denna behandling bygger på immunterapi eller så kallad hyposensibilisering och tar i vanliga fall tre år. De första tre månaderna får man en spruta i veckan, därefter en gång var sjätte vecka. Skyddet räcker i 10–15 år. För de som enbart är allergiska mot gräs finns numera vaccin i tablettform. Tabletterna ska tas varje dag under de tre år skyddet byggs upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi