Hon fick blodiga sår över hela kroppen – av svart hårfärg

Utslag över hela kroppen Rebecka kliade sig blodig – och blev röd i hela ansiktet. Anledningen ar hennes svarta hårfärg.
HÄLSA

Rebecka, 26, kliade sig blodig i ansiktet och på kroppen – utan att någon visste varför.

Det visade sig vara hennes svarta hårfärg som var orsaken till allergin.

– Frisören sa att det kunde svida och bränna efteråt så jag trodde att det var normalt, berättar hon.

När det var som värst kliade sig Rebecka Karlsson, 26, blodig om benen och hennes ansikte och bröst var alldeles fulla av fula röda utslag.

Efter att ha lidit länge i det tysta fick hon äntligen en diagnos för två år sedan, via ett omfattande allergitest. Rebecka hade drabbats av kraftig allergi mot färgämnet parafenylendiamin, som finns i svart hårfärg.

– Läkarna förstod först inte vad mina utslag berodde på och jag hade ingen tanke på att det kunde vara hårfärgen jag reagerade på, då jag aldrig hört talas om någon sådan allergi, men min misstanke växte så småningom.

Variga sårskorpor – över hela kroppen

– Jag färgade håret svart varannan månad och gick nästan alltid i svarta kläder. Jag till och med sov i svarta lakan, berättar Rebecka som bor i Karlshamn där hon också jobbar.

Att hon efter varje färgning fick sådan intensiv klåda att hon rev och rev tills det bildades variga sårskorpor var inget hon satte i samband med färgningen, eftersom utslagen redan fanns på kroppen.

– Frisörerna sa att det kunde svida och bränna lite efteråt så jag trodde mina symptom var alldeles normala, trots att de vara väldigt obehagliga och smärtsamma, säger Rebecka som vill varna andra unga tjejer och killar från att färga håret svart, eller i alla fall tänka efter en extra gång innan.

Kan leda till andnöd

Rebecka fick utskrivet krämer, salvor och allergitabletter av olika läkare, som tyckte hennes symptom påminde om nässelutslag, men inget hjälpte.

Kristina Ryberg, överläkare vid hudmottagningen på Uddevalla sjukhus, har forskat mycket kring sambandet mellan allergier och textilfärger. Hon har sett att unga som färgat håret svart, förutom att de drabbas av kraftiga allergiska reaktioner och ibland till och med andnöd, har en tendens att utveckla allergier mot vissa färgämnen i textilier. Detsamma gäller för dem som har utvecklat en kontaktallergi mot parafenylendiamin efter att ha gjort en så kallad turisttatuering (hennatatuering), en temporär tatuering, som är vanlig utomlands Parafenylendiamin används här för att göra tatueringen mer beständig, men trots det försvinner den inom en till två veckor.

Det är vanligt att man gör en ny tatuering innan hemfärd och då är risken stor att man får en kraftig hudreaktion på grund av den kontaktallergi man nu har hunnit utveckla.

– Jag tycker man bör undvika att färga håret svart och absolut inte gör några turisttatueringar, menar Kristina Ryberg.

Allergin finns alltid kvar

Rebecka Karlsson har svårt att klä sig i vissa mörka färger, bland annat har hon fått byta ut sina svarta lakan mot ljusa färger och detsamma gäller färgskalan på hennes kläder som idag går mer åt det ljusare hållet, liksom hennes hårfärg.

För Rebecka som till och från arbetar som modell, är det förödande att få sin hy förstörd långa perioder. I dag mår hon bättre, men allergin ligger där latent och utslagen blossar upp allt som oftast.

– Det blir värre om jag dricker alkohol, duschar varmt, stressar eller om jag sovit dåligt. Då kan jag vakna upp och vara alldeles knallröd som en prickig korv i ansiktet.

Periodvis tvingas hon äta medicin för att dämpa allergin. Och läkarna kan inte ge något svar på om hon någonsin kommer att bli helt återställd.

– Det jobbigaste, förutom utslagen, är att det hela tiden känns som om det ”kryper” under huden på mig.

Hur påverkar allergin ditt vardagsliv?

– Det har varit väldigt jobbigt många gånger då folk har stirrat på mig, för mig är utseendet väldigt viktigt och något jag tycker om att experimentera med. Jag solar då och då för det hjälper mot utslagen. Med tiden har jag lärt mig att hantera min allergi och undvika sådant som kan trigga igång den, som att ofta gå i mörka kläder till exempel.

De färgämnen som finns i svart hårfärg är tillåtna i Sverige så länge utövaren följer Läkemedelsverkets föreskrifter.

Symptom på allergi mot hårfärgämnen:

Eksem, fläckar, rodnad, blåsor i hårfästet, ansiktet och på halsen.

Betydande svullnad är också ofta förekommande, särskilt i pannan och runt ögonen. 

En allergisk reaktion mot hårfärgämnen kan fortsätta att orsaka symtom i flera veckor kanske månader och kan i vissa fall vara så allvarlig att det kräver sjukhusvård.

(Källa: Videnscenter for allergi)

Katarina Arnstad Elmblad

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi