Allergierna som kan döda dig

Så vet du om du riskerar att drabbas – och så skyddar du dig

HÄLSA

De flesta allergier ger lindriga symptom men det finns också allergier som kan försätta oss i ett livshotande tillstånd – en allergisk chock.

En allergisk chock, även kallad för anafylaktisk chock, kan vara ett livshotande tillstånd. Den drabbade får ofta ett snabbt blodtrycksfall som i värsta fall leder till medvetslöshet.

Det kan också yttra sig i ett kvävningstillstånd där tunga, läppar och munhåla sväller upp och försvårar andningen.

Astma ökar risken

Den allergiska reaktionen kan komma redan efter ett par minuter, men ibland tar det ett par timmar innan man märker av några symptom. Den som redan har astma och födoämnesallergi har en ökad risk för att drabbas av allergiska chocker.

De vanligaste orsakerna till att drabbas av en allergisk chock är intag av allergiframkallande födoämnen, insektsstick och intag vissa läkemedel.

FAKTA

Tre av våra farligaste allergier

Jordnötsallergi

Födoämnen som jordnötter, soja, trädnötter, vete, fisk, skaldjur, mjölk och ägg står för 90 procent av de allergiska chockerna. Det som ger allvarligast symptom är oftast just jordnötter, och det kan räcka med en ytterst liten bit av nöten för att utlösa en allergisk chock.

Symptom: Klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, rinnande ögon och näsa, ont i magen med kräkningar och i allvarliga fall en livshotande allergisk chock.

Så skyddar du dig: Titta noga på innehållsförteckningarna.

Allergi mot bi och getingstick

Ett stick från en geting eller ett bi är ofarligt för de flesta. Men ett fåtal människor kan få svårare allergiska reaktioner. Det räcker i princip med att ha blivit stucken en gång förut för att utveckla en allergi mot bin eller getingstick.

Symptom: Feber, utslag och svullnad, huvudvärk, yrsel, illamående, bröstsmärtor, hopsnörning av luftvägarna eller bröstkorgen, andningsbesvär.

Så skyddar du dig: Slå inte efter bin och getingar. Använd inte parfymer och inte fladdrande kläder med starka färger. Täck över matvaror och var försiktig när du äter och dricker utomhus. Ha blommor och övermogen frukt nära mat. Gå inte barfota utomhus.

Allergi mot skaldjur och fisk

Fiskallergi är vanligast bland barn och skaldjursallergi är vanligast bland vuxna. Ibland kan man få besvär av fisk utan att vara allergisk. Då kan det bero på att fisken innehåller höga halter av histamin. Histamin finns framför allt i tonfisk och makrill och och bildas när fisken förvaras för varmt. Skaldjursallergi yttrar sig likadant som fiskallergi. Den som är allergisk tål varken räkor, krabba, hummer eller kräftor.

Symptom: Nässelutslag, eksem och illamående. Ibland kan fiskallergi ge svåra anfall av astma.

Så skyddar du dig: Titta noga på innehållsförteckningarna.

Fakta: Allergisk chock/anafylaktisk chock

En anafylaktisk chock är en allergi- eller överkänslighetsreaktion som är livshotande.

Vanliga symptom är att du känner en plötslig svaghet och yrsel och börjar förlora medvetandet.

Om detta inträffar är snabb behandling livsviktig. Om du har en adrenalinpenna - injicera den omedelbart. Ring därefter 112.

Orsak

De vanligaste orsakerna är kroppen reagerar på något födoämne, på ett insektstick eller vissa läkemedel.

Det kan också handla om att man har inandats allergiframkallande ämnen som till exempel hårstrån eller parfymer.

Ingrid Folkesson