Bilderna som kan bota anorexi

HÄLSA

En ny ovanlig metod kan bli räddningen för många anorektiker.

Psykologen Ira Sacher och fotografen Ellen Fisher Turk behandlar tillsammans sina patienter med fototerapi.

En av dem som botats är Susan, 32.

Foto: MARIA MELIN
Susan i mitten, vägde 27 kilo som minst. Idag väger hon 50 kilo och vågar äta det mesta. Det tackar hon psykologen Ira Sacker, till vänster, och fotografen Ellen Fisher Turk för.

Psykologen Ira Sacker har arbetat med ätstörningar sedan 1971. En av de vanligaste frågor han får från dem som inte är insatta i sjukdomen är varför anorektiker inte själva ser hur hemska de ser ut.

– Anorektiker blir höga på att ständigt hungra. Efter ett tag märker de inte verkligheten längre, säger Ira Sacker.

Att få anorektiker att se sig själva är den stora svårigheten. Men Ira Sacker har hittat en metod tillsammans med fotografen Ellen Fisher Turk.

– För tre år sedan såg jag bilder som Ellen hade tagit av våldtäktsoffer, säger Ira Sacker.

– Det var fantastiska bilder, de var så empatiska och passionerade. Men de var också oerhört skrämmande. Det slog mig direkt att jag skulle kunna försöka anlita Ellen till att fotografera kvinnor med ätstörningar också. Kanske skulle alltihop leda till en ny öppning för mina allra svåraste fall av anorexi, där personerna absolut inte kan se hur de ser ut.

Bilder bättre än samtal

Sagt och gjort. Ira Sacker kontaktade Ellen Fisher Turk som blev eld och lågor.

– Jag har själv en terapeutisk bakgrund och vill helst arbeta med kvinnor som har någon sorts problem med hur de uppfattar sig själva och sina kroppar, förklarar Ellen Fisher Turk.

– Anorektiker är kanske allra svårast att jobba med. De är så rädda och intar en otrolig försvarsställning.

Metoden intresserar nu både New York University och Cornell University. Båda universiteten håller på med vetenskapliga projekt utarbet'a'd'e'' enligt Ellen Fisher Turks metod.

Samtliga Ira Sackers patienter har visat stora framsteg sedan de blev fotograferade eller videofilmade av Ellen Fisher Turk.

– Jag tror att de insikter de fått om sin situation genom bildmaterialet är större än vad åratal av terapi hade kunnat åstadkomma, säger Ira Sacker.

Ett av doktor Sackers och Ellen Fisher Turks samarbeten ledde till att Susan, 32, blev frisk från anorexi.

– Jag led av panikångest och vågade inte gå ut, säger Susan, som är 1,55 meter lång och vägde 27 kilo som minst.

”De har hjälpt mig så mycket”

– I mitt fall var det inte skönhetsideal som gjorde mig smal, utan ångest över maten och över att behöva gå till tandläkaren. Jag var rädd för allt. Ellen filmade mig på video när jag berättade om alla mina rädslor. Efteråt gjorde vi upp listor på allt som jag skulle vilja göra om jag bara vågade. Sedan började vi tackla problemen.

I dag väger Susan 50 kilo och vågar äta det mesta.

– Jag har fortfarande en bit att gå, men doktor Sacker och Ellen har hjälpt mig så mycket, säger hon.

Charlotte von Proschwitz

Jenny ser ljuset igen efter 30 år av svält:

"Nu har jag börjat

äta igen"

Jenny har börjat äta igen efter 30 års svält. Miraklet som hjälpte henne heter fototerapi.

Hon är fortfarande sparvlikt smal. Det enda som döljer benen i hennes armar är skinn.

Jenny är 46 år, 162 centimeter lång och väger 38 kilo. Hon är hemmafru på Long Island strax utanför New York. I 30 år har hon kämpat med sina ätstörningar. Men nu är hon äntligen på rätt väg.

– Fram till för några veckor sedan orkade jag knappt gå upp för trapporna i vårt hus. Jag hade varken muskler, kött eller benvävnad kvar. Nu har jag gått upp ett halvt kilo! Jag är jätteglad, samtidigt som jag bävar för att bli fet, säger Jenny.

Jennys familj vet att slaget mot anorexi ännu inte är vunnet. Efter flera decennier av självsvält måste varje litet steg betraktas som en gigantisk seger. Läkare och terapier har avlöst varandra ända tills de plötsligt hittade rätt med hjälp av fototerapin.

Psykologen Ira Sacker skapade tillfällen till social samvaro för Jenny och för några andra patienter. Jenny fick också träffa fotografen Ellen Fisher Turk, som tillbringade tid med Jenny och tog åtskilliga bilder av hennes kropp.

Sedan tittade doktor Sacker och Jenny på fotografierna tillsammans. Men trots att doktor Sacker visade Jenny vad han tyckte såg anorektiskt ut, såg hon först ingenting alls.

Då fick Jenny ta med bilderna hem.

– Då och då tittade jag på dem. Men det hände fortfarande inget, säger hon.

Efter en vecka small det plötsligt till.

– En dag gick jag förbi en spegel hemma och kände det' som om en lampa hade tänts i mitt inre. Det var fruktansvärt. Där stod ett benrangel i spegeln!

Sakta men säkert har Jenny börjat äta lite mer.

– Det går långsamt. Men det som är bra är att jag har fått en metod. När jag drabbas av min rädsla för att bli fet behöver jag bara se mig i spegeln för att inse hur smal jag är.

Charlotte von Proschwitz

Ira Sacker har bildat en förening för personer med ätstörningar. Nätadress: http://www.eatingdis.com

Ellen Fisher Turk, fotografen bakom fototerapin, har nätadress http://www.efturk.com

Aneroxi smittar

"Matvägrare hetsar varandra"