Sensuella rätter får sexlusten att vakna

Foto: CHRISTIAN EVERS
Visst har maten betydelse för lusten. Inte bara vad vi äter utan även hur och när vi gör det påverkar hur lustfylld måltiden blir.
HÄLSA

Den klassiska förföraren med räkor och vitt vin känns rätt uttjatad.

Men faktum är att den funkar.

Räkorna innehåller näring som sätter fart på sexlivet och vinet är en välkänd avslappnare och erotikhöjare.

På 1700-talet sägs kvinnor ha snärjt sin älskade genom att blanda mensblod i maten. Kroppsdofterna från kvinnan skulle förtrolla och väcka mannens passion. I dag är det nog få som prövar metoden. Men att en underbar middag med lustfyllda smaker och dofter sätter igång våra erotiska sinnen är det säkert många som håller med om.

– Alla människor sänder ut olika kroppsdofter som kan vara mer eller mindre erotiska. Lukten beror delvis på vad vi stoppar i oss. Den som äter frukt och grönsaker avger tilldragande dofter, medan mycket mjölkprodukter gör att vi luktar illa, säger erotikpedagogen Ylva Franzén, vars dröm är att öppna en erotisk restaurang i London. I dag driver hon butiken Secrets med Afrodites apotek i Stockholm.

Förutom att maten avger doftämnen är den, enligt Ylva Franzén, i högsta grad viktig för den sexuella förmågan, lusten och orken.

Maten är viktig

– Dagens skräpmatskultur och allt stressande är förödande för kärlekslivet. Vår mat bör vara så färsk och vital som möjligt. När mat raffineras och processas förstörs mycket av näringen.

I boken ”Sexual nutrition” av Dr Morton Walker beskrivs utförligt hur näringsrik mat som bröd, spannmålsprodukter, frukt och grönt, magra mjölkprodukter och olika oljor ger den styrka och kraft som krävs. Många näringsämnen anses ha speciella effekter på vår sexuella förmåga. Fet fisk och nötter med Omega-3-fettsyra och gammalinolensyra sägs ge intensivare orgasmer. B-vitaminer, aminosyror och zink, som är väsentliga för den sexuella lusten och förmågan, lider vi ofta brist på enligt Ylva Franzén.

Kärleksgud gav namn

Kärlekens och sexualitetens gudinna Afrodite har gett namn åt de ämnen som förstärker njutning och sexualitet. Den mest kända afrodisiakan är ostron. Casanova, tidernas absolut mest kända förförare, sägs ha ätit ett dussin ostron om dagen. Den salta smaken när ostronet glider ner i halsen ger en erotisk känsla. Förutom den sensuella smaken och formen innehåller ostron mycket zink som påverkar båda könens sexualdrift.

– En man förlorar halva dagsintaget av zink vid en utlösning. Det är viktigt att fylla på sitt förråd av zink som bland annat finns i oxkött, nötter och biodynamiskt odlade fullkornsprodukter, säger Ylva Franzén.

Tidigt i livet lär vi oss att mat är kopplat till lust och kärlek. Vem har inte sett Lady och Lufsen smaska i sig en tallrik spagetti under lystet utbytande av blickar och smäktande musik? Men det är inte bara vad vi äter som gör måltiden lustfylld, utan även hur och när vi gör det. Även den enklaste måltid kan bli en överdådig fest. Börja med att laga maten tillsammans. Duka med tända ljus, blommor och runda former, som exempelvis frukter. Sitt nära varandra, ät med fingrarna. Händerna är mycket sexigare än bestick. Mata varandra med små smakbitar och njut av varandra och maten.

Kastar sig över varandra

– En sexig middag är när man efter första vinklunken inte kan hålla sig längre utan kastar sig över varandra och älskar vilt på köksgolvet och sedan fortsätter med förrätten, säger Olle Waller, sexualupplysare och känd från ”Fråga Olle ” i TV 5.

Enligt den italienska psykologen Willi Pasini avslöjar sättet vi äter på hur vi är i sängen. En person som äter glupskt är också en högljudd och ohämmad älskare. Olle Waller är tveksam till denna koppling.

– Men det är klart, det finns människor som tar för sig av livet och har ett generösare förhållningssätt till njutning och passion. Glupskheten kan då vara en öppning till sexualiteten. Man vågar ge upp sig själv och släppa loss sina känslor.

Böcker om erotik

Varsågod, här är recepten

Olika Afrodisiaka

Erotisk picknick

Camilla Nilsson och Agneta Borgström